„Velká chyba.“ Fiala dostal vynadáno, že se nechce bavit s Ficem

07.03.2024 10:25 | Monitoring

Tohle není dětské pískoviště, kde se můžete urazit a odejít. Tohle je diplomacie. Jednejte, nabádá Fialovu vládu bývalý premiér Babiš v souvislosti s krizí česko-slovenských vztahů. Nemáte mandát rušit česko-slovenské konzultace, napomíná Fialu bývalý ministr zahraničí. Slováci nám nic neudělali, jen mají jiný názor, zaznělo také. Slovenský premiér a jeho vláda přitom plní vůli voličů, kteří mu dali svůj hlas a o jeho postojích k Ukrajině věděli.

„Velká chyba.“ Fiala dostal vynadáno, že se nechce bavit s Ficem
Foto: X
Popisek: Premiér Petr Fiala přednáší vzkaz národu u příležitosti uplynutí dvou let od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu

Český mediální prostor zaplnila diplomatická roztržka mezi Českou a Slovenskou republikou, která vznikla na základě odlišného přístupu obou stran k válce na Ukrajině či možných mírových jednání. O tom, jak se k tomuto problému vyjádřily osobnosti, které stojí za premiérem Petrem Fialou (ODS) a schvalují odchod České republiky od jednacího stolu, jsme již psali.

Že není problém pouze černobílý a má mnoho úhlů pohledu, naznačují i vyjádření osobností, které z rozkolu ve vztazích mezi dvěma tradičně spřátelenými zeměmi radost nemají.

Jako jeden z prvních se k situaci vyjádřil předseda nejsilnějšího českého opozičního hnutí, který upozornil na to, že přerušení jednání s partnerem ve chvíli, kdy se objeví neshody, není řešením, naopak je smyslem diplomacie hledat cesty ven z takové situace.

„Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně,“ začal Andrej Babiš (ANO) svůj příspěvek na facebooku a dále v něm varoval před dětinským chováním a urážením se v případě vzniku jakéhokoli problému.

„Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě. Pokud s kroky slovenské vlády nesouhlasí, o to spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice. V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie.“

Téma diplomacie zvednul v souvislosti s nastalou situací i bývalý ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek.

„Mimořádné vztahy mezi českou a slovenskou vládou nejsou žádný bonus ani bonbónek (jak to nazval ministr české vlády), který česká strana poskytuje té slovenské. Jsou vyjádřením vůle občanů obou zemí, kteří o ně stojí a žijí je. Vláda Petra Fialy nemá  žádný mandát rušit společné konzultace, torpédovat visegrádskou spolupráci a vnášet  konflikt do vzájemných vztahů – jen proto, že slovenská vláda má jiný názor na řešení konfliktu na Ukrajině,“ má jasno bývalý diplomat, který zároveň zpochybňuje i mandát vlády k přerušení společných konzultací.

Do diskuse se zapojil i známý lékař a glosátor politického dění Roman Šmucler.

„Slovensko je asi jediná země, kterou bychom mohli vojensky obsadit,“ začal neformální větou, ke které připojil chechtajícího smajlíka, aby potvrdil, že je myšlena s nadsázkou a humorem.

„Ale vážně. Vlády se mění. Před pár lety by jistě lidé kolem Čaputové opovrhli Čechy za Babiše,“ poukázal na proměnlivost jak vlád, tak mezinárodní situace.

„Republiku nepřestěhujeme a moc jiných přátel, než jsou Slováci, nemáme a volby měli demokratické. Zkusme Slováky respektovat, budou pak respektovat nás,“ apeluje Šmucler s tím, že naše národy vedle sebe musejí žít ještě nejméně 1000 let.

Za chybu považuje vyhrocení současné situace i novinář a komentátor Martin Schmarcz.

„Tohle je velká chyba. Slováci nám nic neudělali, jenom mají na některé věci jiné názory a rušit kvůli tomu zvláštní vztahy je hloupost.“

S trochou nadsázky přispěla do debaty i poslankyně za hnutí ANO Taťána Malá.

„Vládě Petra Fialy evidentně už došli lidé, které by mohla v Česku ještě naštvat. A tak se vláda rozhodla vyhlásit diplomatickou válku Slovensku,“ napsala, ale také ona dál pokračovala už ve vážnějším tónu.

„A teď vážně. Slováci a Slovensko jsou srdcovka. Naše vztahy byly vždy fajn. To, co udělala vláda, je důkaz její odtrženosti od světa,“ je si jistá opoziční poslankyně.

Humorem, ale hlavně sarkasmem, nešetřil ani sociolog Petr Hampl, který tak shrnul mezinárodní dopady kroku naší vlády na Slovensko, který by se tak dal přirovnat k pověstnému plivnutí do moře.

„Tak se obávám, že se Slovensko dostane do stejně neprodyšné mezinárodní izolace jako Rusko a Čína. Přestane s nimi formálně komunikovat Česká republika a Estonsko. Jaká hrůza!“

Naopak na velmi vážnou notu „zahrál“ vládě Petra Fialy předseda druhé největší opoziční síly v České republice Tomio Okamura (SPD), který mimo jiné poukázal na potřebu respektovat vůli slovenských voličů, kterou vyjádřili v nedávných volbách.

„Fialova vládní pětikoalice ruší vztahy se Slovenskem, protože prý není dostatečně proukrajinské. Ničit naše vzájemné přátelství je podle mého názoru chyba. Je potřeba respektovat vůli slovenských voličů ve volbách, ze kterých vzešel vítěz nedávných voleb, a udržovat se Slovenskem dobré vztahy. Vždyť je to pro nás nejbližší národ, s kterým nás pojí dlouhá společná historie.“

Dodejme, že je pravda, že se slovenský premiér Robert Fico (SMĚR) nikdy, tedy ani před volbami, ve kterých na Slovensku zvítězil, netajil svým názorem na řešení ukrajinské krize a vždy dával najevo svoji preferenci mírových jednání před vojenskou pomocí Ukrajině.

Z tohoto pohledu tedy plní vůli voličů, kteří mu dali ve zmíněných volbách svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdopak radí Fialovy?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseValide , 07.03.2024 10:54:27
Nebo je to z jeho hlavy??Stydím se za našeho premiéra!

|  28 |  0

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…