A Babiš do toho praštil. Pořádně. Zde jsou přísné kroky nové vlády

04.01.2018 9:12

Vláda Andreje Babiše podle serveru Neovlivni.cz jede dál v zajetých kolejích nastolených vládou Bohuslava Sobotky, a to v posilování státní moci na úkor občanů a oklešťování informací. Demonstrují to první kroky nového kabinetu. Příkladem je návrh nového jednacího řádu vlády, omezení informací, jak který člen vlády hlasoval nebo návrh změny trestního řádu.

A Babiš do toho praštil. Pořádně. Zde jsou přísné kroky nové vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další jednání vlády již v novém složení v čele s Andrejem Babišem

Předchozí vládní kabinet se zasloužil o množství zákonů, které omezují svobodu. Server Neovlivni.cz varuje, že jejich množství po roce 1989 je neobvyklé. Jako příklad uvádí různé registry, povinné databáze, kontroly, okleštění získávání informací. Vše pod hlavičkou snahy o lepší fungování státního aparátu. Nový kabinet podle serveru v zajetých kolejích kontinuálně pokračuje. Jasným příkladem pak je nový jednací řád vlády. Podle nové úpravy by na jednání kabinetu nemohli chodit další státní úředníci, jak bylo doposud zvykem. Například prezident NKÚ, který kontroluje hospodaření ministerstev a státem ovládaných společností. „Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ale nově navrhuje, aby se tým ‚návštěvníků‘ zúžil, tím odpadly případné připomínky a vláda mohla pracovat efektivněji,“ uvádí průběh debaty server Neovlivni.cz.

Anketa

Zvítězí Miloš Zeman už v 1. kole?

85%
hlasovalo: 19723 lidí

Z pera stejného ministra přichází také návrh, aby veřejnost nově nevěděla, jak který člen vlády hlasoval. „Zpětně by pak v praxi například nešlo trestně stíhat konkrétní ministry za pochybná rozhodnutí,“ připomíná důsledky server. „Návrhy pana Pelikána jsou víceméně praktické,“ podotkl k předkládaným návrhům nový šéf kabinetu Babiš po svém novoročním obědě s prezidentem.

Celá zpráva zde

I třetí návrh pochází z dílny Ministerstva spravedlnosti, a to změna trestního řádu, jak upozornil časopis Týden. Podle advokátní komory znevýhodňuje obviněné, redukuje jeho práva. „Včetně práva na řádnou obhajobu, kdy zřetelným trendem je snaha ‚zprocesnit‘ důkazy z přípravného řízení, kde není přípustná účast obhájce ani obviněného, pro řízení před soudem,“ stojí ve stanovisku České advokátní komory, kterou citoval autor zprávy Jan Hrbáček. Kontroverzní ustanovení se pak dále týká použití úředních záznamů u soudu. Tedy zprávy policistů, které jsou často subjektivními, nepodloženými důkazy.

Dávku nevole pak vyvolalo i včerejší jednání před Úřadem vlády. Zpravodaj České televize Milan Markvart na Facebooku popsal situaci takto: „Novináři už nesmí čekat před Úřadem vlády, aby kladli otázky ministrům přicházejícím na jednání kabinetu. Policie má pokyn je vykázat. Tak aspoň nás zatím nemlátí pendrekama.“ V okamžiku, kdy případ „rozmázla“ média, Úřad vlády své rozhodnutí vzal zpět a reagoval: „Došlo k nedorozumění, které se rychle vysvětlilo. Omlouváme se za nepříjemnost. Není v našem zájmu novináře odkudkoliv vykazovat. I nadále mohou samozřejmě čekat před ÚV a oslovovat ministry před jednáním vlády,“ stojí ve stanovisku Úřadu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…