A tohle o těch strojích víte? Americké stíhačky: Jsou tu pochybnosti

21.07.2022 13:46 | Komentář

Vláda v tomto týdnu rozhodla, že české vojenské letectvo by mělo být v budoucnu vyzbrojeno americkými bojovými letouny F-35 Lightning. Ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o jejich pořízení, které by mělo trvat do října příštího roku. Pokud by se dohody nepodařilo dosáhnout, mohou být další způsoby řešení. Web dfens-cz.com se zaměřil na finanční stránku nákupu letounů. A výsledky jsou zajímavé.

A tohle o těch strojích víte? Americké stíhačky: Jsou tu pochybnosti
Foto: pixabay.com
Popisek: Stíhací letoun, ilustrační foto

Letouny F-35 by měly nahradit švédské gripeny, na jejichž využívání má Česká republika smlouvu do roku 2027. V plánu je nakoupit 24 nových letadel, hodnota této zakázky bude ve výši desítek miliard korun, zřejmě tak půjde o nejdražší armádní nákup moderní historie. Web dfens-cz.com ve svém článku: „Ceny stíhacích letounů – historie, metodiky, účetní triky a náklady F-35 pro ČR“, upozorňuje na fakt, že jde o nejdražší variantu ze všech možností.  
 
„To nejdůležitější není vidět – provoz stíhačky za celou její životnost totiž stojí výrazně více než samotné pořizovací náklady. Je to stejné jako v případě auta, které byste kupovali na 20 let. Samotná stíhačka F-35 tak nyní vykazuje jednotkovou cenu 78 milionů dolarů, ale cena za letovou hodinu stojí nyní více než 36 000 dolarů a plánovaná životnost draku je 8000 letových hodin. Jednoduchou matematikou dojdeme k výsledku, že pořizovací náklady v tomto případě tvoří jen 20 procent celkových nákladů za pořízení a provoz stroje. V lepším případě. A právě cena za letovou hodinu je to, co činí z F-35 likvidačně drahou variantu a pro chudší letectva skluzavku do insolvence, zcela bez ohledu na oficiálně udávanou jednotkovou cenu,“ píše web. 
 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Původní plány přitom hovořily o tom, že stíhačka F-35 by měla stát zhruba 40–50 milionů dolarů. Přesnou cenu je prý však problém zjistit. „Jediný způsob, jak ji zjistit, jsou kontrakty Pentagonu na přikoupení dalších letounů určitého typu. Problém je, že tyto kontrakty nezahrnují celý letoun, ale jen připravený drak – bez motorů a radaru, bez kanonu a kdo ví bez čeho dalšího ještě,“ píše dfens-cz.com.
 
„Mimo to, jak chcete spočítat cenu za jeden letoun série, když i dva letouny v téže sérii mohou být vybavovány motory a radary vysoutěženými v několika samostatných dodávkách s naprosto rozdílnou cenou za kus?“ dodává. 
 
Podle Jana Mrcasika, který je autorem zmíněného textu, mají navíc stíhačky dvakrát dražší provoz, než ostatní typy. F-35 také potřebuje dvojnásobek servisního personálu než stíhačky 4. či 4,5. generace.
 
„Na obsluhu a provoz F-16 stačil kontingent 60 mužů, avšak na F-35 je jich potřeba 150. Přitom když se podíváte na strukturu výdajů AČR, naprosto dominantní výdaj jsou v běžných letech náklady na personál,“ dodává Mrcasik.
 
 
„Rozdíl mezi F-35 a F-16 či gripenem pak pro situaci ČR tak znamená rozdíl mezi částkou 200 milionů korun na jednoho pilota na rok na F-35, oproti 64 milionům korun na rok na pilota létajícího na F-16 či gripenu. Za celkovou životnost strojů se jedná o rozdíl ještě markantnější – 3,4 miliardy za provoz jediné F-16 či gripenu, versus 10,7 miliard Kč za provoz jediné F-35. Za provoz F-35 by si tedy Česká republika připlatila více, než 175 miliard korun,“ říká.
 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
O výběru amerických letadel se spekulovalo delší dobu. Se svou nabídkou nedávno přišlo i Švédsko. Jeho velvyslanec Fredrik Jörgensen ČTK řekl, že Švédsko chce české armádě nabídnout bezplatný převod nyní používaných stíhacích letounů Gripen, možnost jejich modernizace a zároveň nákupu nejmodernější verze Gripen E.
 
Finanční zátěž, jakou by F-35 představovalo pro ozbrojené síly ČR, je podle webu velmi vysoká.
 
„Přínosy F-35 pro obranu území ČR, nebo i mise na obranu našich spojenců (NATO Air Policing Islandu, Pobaltí a v budoucnosti Slovenska) jsou přitom velmi silně omezené geografickými specifiky takových misí, protože F-35 byla primárně konstruována jako útočný letoun pro průnik nepřátelskou PVO, nikoli na obranu. Nikdo neprovedl zhodnocení, zda by příplatek více než 120 miliard korun za upřednostnění F-35 oproti konkurenčním volbám více neprospěl rozvoji dělostřeleckých nebo mechanizovaných kapacit AČR, nebo třeba posílení pozemní PVO o mikrovlnnou či laserovou ochranu proti malým dronům, jaké na Ukrajině navádí dělostřeleckou palbu nebo z visu bombardují klíčové cíle improvizovanými odhazovači granátů a min.
 
Samozřejmost, s jakou české Ministerstvo obrany vybralo typ F-35 bez jakékoli pořádné analýzy potřeb, možností a kapacit ČR ohledně stíhacího letectva je znepokojující,“ dodává Mrcasik na závěr svého textu.
 
Rozhodnutí vlády kritizují také opoziční poslanci, jde podle nich o dražší stroje, ke kterým se bude muset připravovat nová logistika, zatímco u levnějších gripenů tento problém nebude. „Rozhodnutí české vlády koupit letadla F-35 je politické, ne bezpečnostní,“ uvedl poslanec Pavel Růžička (za ANO). Jiří Mašek (ANO) dokonce spekuluje, zda za nákupem amerických strojů nevězí něco nekalého.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…