A už je tu diskriminace: Problémy s návratem dětí do škol

21.05.2020 13:45

Návrat dětí do škol se blíží. Vypadá to, že problémů vyplývajících z nových pokynů Ministerstva školství je mnoho a školy a jejich ředitelé se s nimi musí nějak vypořádat. Jak se s online vyučováním vypořádají lidé ve špatné ekonomické situaci a kdo jim pomůže, o tom informoval deník Právo.

A už je tu diskriminace: Problémy s návratem dětí do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prvňáčci ze základní školy Na smetance.

České školy se pomalu připravují na návrat dětí do lavic, který by měl proběhnout 25. května. Podle šéfa Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého se zájem rodičů o prezenční výuku žáků prvního stupně značně liší. Hlavním kritériem podle všech ukazatelů je, zda se dětem ve školách budou věnovat jejich třídní učitelé a to v mnoha případech není ani zdaleka jisté. Mnoho vyučujících patří k rizikovým skupinám obyvatelstva, a proto do škol nenastoupí. „Tam, kde nejdou učit do škol třídní, po čemž ty děti a rodiče touží, nastoupí něco kolem čtvrtiny žáků, to jsou ti, jejichž rodiče nutně potřebují poslat děti do školy, a možná pár dalších. Ale pokud budou ve školách působit třídní učitelé, tam je návrat podstatně větší, mezi 70 až 80 procenty,“ říká Černý, který je zároveň ředitelem Masarykovy ZŠ v Praze Klánovicích.

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí

Problém nastává, pokud ve škole není dost prostoru nebo personálu pro nařízené patnáctičlenné skupiny žáků. Hlavní spor vzniká o to, jak děti vybírat. Ministerstvo školství říká: „Škola nesmí diskriminovat děti při jejich přijímání do maximálního počtu 15 dětí z toho důvodu, že jsou rodiče na home office nebo na mateřské či rodičovské dovolené. Škola by tím diskriminovala dítě.“ Z logiky věci by tak musel ředitel školy přistoupit na losování jako občas při běžných zápisech do 1. tříd.

O tom, jak koronavirus zasáhl děti zejména z chudých rodin, mluví Pavel Hanych, mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické. Přímo říká: „Vytváří se propast mezi dětmi, které doma podporu mají, a těmi, které se nyní učí málo nebo vůbec.“ Naráží tak na případy rodin, které nemají počítač nebo funkční internetové připojení.

Zmiňuje se o případu otce, jehož děti se kvůli slabé ekonomické situaci nemohly zapojit do online výuky. „Rodina počítač sice má, ale jeho provoz je nestabilní. Neustále se jim vypíná, vypadává wifi připojení a reálně už je nepoužitelný. Ale otec byl po celou dobu v kontaktu především s třídními učitelkami a většinu věcí s nimi řešil osobně,“ říká Hanych.

Diakonie se rozhodla takovým a podobným případům pomoci vyhlášením letní verze největší vánoční sbírky s názvem Krabice od bot a měla by dětem pomáhat například individuálním doučováním nebo školními pomůckami. Mluvčí dále uvádí: „Tato mimořádná sbírka je zaměřena výlučně na pomoc nejohroženějším dětem a jejich rodinám.“  Naplno se již rozběhly další projekty, jako sbírka SOS Česko, organizovaná Člověkem v tísni.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…