Babiš: Církevní restituce byly prodražené o 54 miliard! Napravíme to

10.01.2018 9:22

Ještě před jednáním Poslanecké sněmovny o důvěře Babišově vládě se kabinet ráno sešel na pravidelném jednání ve Strakově akademii. Premiér po něm předstoupil před novináře společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem.

Babiš: Církevní restituce byly prodražené o 54 miliard! Napravíme to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér představil témata, o kterých vláda jednala, zmínil materiál týkající se postoje České republiky k agendě Evropské unie, podivil se návrhu (který vláda odmítla) poslanců STAN na zmírnění pravidel pro majetková přiznání politiků a rovněž návrhům na změny v EET, jejichž projednání později nenapodobitelným způsobem popsal ministr Pelikán: „Byly tam zase nějaké návrhy na výjimky v elektronické evidenci tržeb, a k tomu jsme zaujali negativní stanovisko.“

Zejména ale prý premiéra Babiše zaujala zpráva o financování neziskového sektoru, kterou svým rozhodnutím dal k rozpracování.

Podle něj by mělo být rozkryto, na jaké účely peníze do veřejného sektoru vlastně jdou, protože, jak premiér připomněl, v součtu s penězi dávanými na tyto účely obcemi a kraji je to 17, 8 miliardy ročně. „Uložil jsem, aby se to rozčlenilo a abychom to viděli skutečně do detailu, abychom mohli veřejnost informovat, jak jsou ty peníze rozdělovány a kam jsou určeny,“ uvedl premiér Babiš.

Největší diskuse podle Babiše proběhla k tématu církevních restitucí. Hnutí ANO podle premiéra má dlouhou dobu konstantní názor; souladný s tím, co kdysi, ještě v opozici, hlásala ČSSD. „Bohužel v koalici to nedopadlo,“ konstatoval premiér.

Hnutí ANO podle něj souhlasí s tím, že je třeba napravovat křivdy. „Ale ten způsob finanční náhrady byl podle nás velice podivný,“ uvedl Andrej Babiš. Proplácení náhrad podle Babiše bylo „prodražené“, a proto vláda chystá „korekce“. „Já jsem se tím v minulosti zabýval. Bylo to prodražené asi o 54 miliard, a taky schvalované ve Sněmovně za velice podivných okolností,“ připomněl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …