Babiš bude s premiérem Nizozemska jednat o migraci a dopravě

11.02.2016 6:17

Především o migraci, ale třeba také o českých problémech s výstavbou důležitých dopravních staveb bude dnes v Haagu jednat český ministr financí Andrej Babiš s nizozemským premiérem Markem Ruttem. Nizozemsko nyní předsedá Evropské unii.

Babiš bude s premiérem Nizozemska jednat o migraci a dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš, který se s Ruttem sejde ke společnému obědu hodinu po poledni, chce kvůli evropské migrační krizi diskutovat mimo jiné o možnosti uzavření schengenského prostoru volného pohybu nebo o tom, aby hranice Evropské unie střežily jednotky NATO. Ve středu Babiš novinářům řekl, že mu nejde o snížení přílivu uprchlíků, ale o jeho zastavení.

Jednání s Ruttem se zúčastní i europoslanec Pavel Telička nebo nizozemský ministr pro migraci Klaas Dijkhoff.

Český vicepremiér chce otevřít i problematiku dopravních staveb: po Česku totiž u 64 z nich Evropská komise požaduje nové posouzení vlivu na životní prostředí, což by jejich realizaci mohlo zdržet až o několik let. Vláda se nyní bude snažit vyjednat s EK zvláštní režim pro tyto stavby.

„Samozřejmě je důležité, abychom prosazovali zájmy individuálními pohovory a setkáními, protože na těch summitech, kde to je předpřipravené, tam toho moc nevyřídíte," řekl k dnešnímu setkání Babiš. Na zahraniční cestu nemá zvláštní mandát vlády, do Nizozemska jede jako reprezentant svého hnutí ANO, které je stejně jako Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) členem liberální frakce v europarlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…