Babiš bude v Budapešti jednat s premiéry visegrádské skupiny

26.01.2018 6:15

Na summitu zemí Visegrádské skupiny (V4) je dnes v Budapešti očekáván český premiér v demisi Andrej Babiš, který bude s předsedy vlád Maďarska, Polska a Slovenska jednat o budoucnosti Evropské unie, napsala ČTK.

Babiš bude v Budapešti jednat s premiéry visegrádské skupiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

Na okraj visegrádského rokování se při dvoustranných schůzkách chystá sejít se svými protějšky z Maďarska Viktorem Orbánem a z Polska Mateuszem Morawieckým. Na programu má Babiš také jednání s maďarským prezidentem Jánosem Áderem.

Summit V4 bude tentokrát zaměřen především na budoucnost Evropské unie, jejímž členy jsou všechny čtyři země od roku 2004. Babiš, slovenský premiér Robert Fico, předseda polské vlády Morawiecki a premiér hostitelské země Orbán své představy o perspektivě evropského bloku předloží také v panelové diskusi.

Podle maďarské agentury MTI by visegrádská čtyřka měla dnes rozhodnout o rámci a datu vytvoření regionální rozvojové banky, která by se zabývala investicemi do infrastruktury ve střední Evropě.

S Orbánem a Áderem bude Babiš v rámci oficiální návštěvy Maďarska jednat o hospodářských vztazích i o rozvoji spolupráce obou zemí v oblasti dopravy, školství, vědy a výzkumu. S polským protějškem Morawieckým chce český premiér hovořit o česko-polské spolupráci, mimo jiné v hospodářské oblasti či v dopravě. Se slovenským premiérem Ficem se Babiš setkal na počátku ledna při oficiální návštěvě Bratislavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…