Babiš, kníže, Kalousek, Okamura i další nám řekli, zda jsou pro zánik naší samostatné republiky

14.01.2014 4:44

Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová, která mimo jiné prosazuje kvóty pro ženy, uvedla, že voliči se ve volbách do Evropského parlamentu budou muset rozhodnout pro nebo proti Spojeným státům evropským. ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, zda jsou tedy pro, nebo proti vzniku Spojených států evropských.

Babiš, kníže, Kalousek, Okamura i další nám řekli, zda jsou pro zánik naší samostatné republiky
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Redingovou volají po opravdové politické unii, tedy vzniku evropského státu, citoval například britský deník The Telegraph. „Potřebujeme postavit Spojené státy evropské s Evropskou komisí jako vládou a dvěma komorami parlamentu – Evropským parlamentem a ´Senátem´ ustaveným členskými státy,“ uvedla Redingová.

Z České republiky Český kraj EU

The Telegraph píše, že vize Redingové sdílená mnoha institucemi EU přetransformuje EU v superstát, který bude degradovat národní vlády a národní parlamenty členských zemí EU na orgány s druhořadou politickou rolí, jakou mají místní rady v Británii (úroveň hrabství). Pokud použijeme české reálie, ČR by byla vůči centrální vládě Bruselu de facto na úrovni kraje.

Evropská komise bude mít nadřazenost nad vládami států a Evropský parlament převezme suverenitu od národních parlamentů. Lídři národních států z Evropské rady budou mít konzultativní roli jako Sněmovna lordů v Británii.

Spojené státy evropské? Ne tak rychle

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, zda si přejí Spojené státy evropské. Nutno říci, že i politici ČSSD, která obecně podporuje přesouvání českých pravomocí do Bruselu, berou návrh Redingové jako příliš radikální, i když pár zastánců evropské federace se našlo.

I koaliční partneři ČSSD, hnutí ANO a lidovci jsou zdrženliví, i když koalice přijetí společné měny, tedy vstup do měnové unie (která si následně vyžaduje unii rozpočtovou a tudíž i politickou, tedy jeden stát) v principu podporuje, jen ne hned.

Někteří politici navíc upozorňují, že o změně primárního práva, a tedy vzniku Spojených států evropských, mohou rozhodnout pouze národní parlamenty či referenda v členských státech.

Bohuslav Sobotka neodpověděl, zda má ČR zaniknout jako samostatný stát

„Osobně názor paní Redingové nesdílím. EU musí být schopna věcně a včasně řešit pro naše občany a podniky relevantní problémy, které jsou řešitelné a efektivně regulovatelné na úrovni EU. Své kroky pak musí umět zkomunikovat. Vidím konkrétní témata, se kterými půjdeme do evropských voleb, Spojené státy evropské jimi nebudou. Evropská komise měla řadu příležitostí v posledních letech dobře se zhostit problémů, které Evropany trápí, ne vždy obstála. Přitom nešlo o to, že by neměla kompetence,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na otázku, zda je pro Spojené státy evropské, neodpověděl.

„Blíží se volby do Evropského parlamentu, a tak paní Redingová něco plácla. Vztah mezi jednotlivými státy Unie a Unií je téma na celou přednášku. Ale odmítám odpovídat na otázku jenom proto, že to plácla paní Redingová,“ řekl redakci předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Je třeba vrátit moc lidem, do národních států a samosprávy

Předseda Úsvitu Tomio Okamura si společný evropský stát nepřeje a přeje si zachovat samostatnost českého státu: „To, co navrhuje paní Redingová, je absolutní a chorý nesmysl. Ví ta paní, co to jsou ty její ´spojené státy´? Federace? Konfederace? Co bude mít společné a co bude v gesci národních států? Jaké kompetence kdo a kde? Jak můžu hlasovat pro něco, či proti, když nikdo, ani ta dáma, netuší, o co jde?“

„My kandidujeme do europarlamentu mimo jiné právě proto, že chceme diskutovat o podobě EU a pak když budeme mít varianty, můžeme o nich dát hlasovat. My jsme samozřejmě pro přesun maxima pravomocí a rozhodování na co nejnižší úroveň, co nejblíže k občanům – tedy minimum centralizace. To, jestli se EU přejmenuje na Spojené státy evropské, není tak podstatné jako to, že rozhodně nesmí zničit naši samostatnost, ale naopak by národní státy a v jejich rámci regiony měly posilovat,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Já to tak nevidím,“ reagoval stručně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„EU je od počátku koncipována jako politická unie, efektivní společné politiky předpokládají rovnováhu moci a posílení role Evropského parlamentu. Prostě lepší smluvní základ EU. Takovou perspektivu prohlubování integrace podporuji,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Spojené státy evropské jsou utopií

„Paní místopředsedkyně Evropské komise se mýlí. Já jsem sice pro pokračování integračního procesu Evropské unie, ale na takto ostře položenou otázku je velmi brzy a v dalším vývoji je příliš mnoho neznámých na to, než abychom si takovouto otázku vůbec mohli položit,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Nejsem pro Spojené státy evropské. Důvodem jsou kulturní, historické, náboženské a jazykové rozdíly. A také omezení demokracie a přesun kompetencí. Stále existují a budou existovat národní zájmy, které rozdělují Evropu,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Spojené státy evropské jsou dle mého názoru utopií. Možná za 50 až 100 let je možné o tom uvažovat. Jednotlivé členské státy jsou mentálně a hlavně ekonomicky rozdílné, že by to byl násilný proces, který by vedl k nepokojům. Megalomanské plány jsou v rozporu s realitou,“ varuje místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Předseda Svobodných Petr Mach připomíná, že o změně charakteru EU můžou rozhodnout jen členské státy ratifikací smlouvy a v eurovolbách se volí jen europoslanci. „Volby do Evropského parlamentu ale mohou vyslat signál o tom, jakou Evropu si lidé přejí. Věřím, že jinde i u nás uspějí euroskeptici – ti, kteří nevěří, že lékem na všechno je více a více Bruselu, ti, kteří chtějí Evropu dobrovolné spolupráce bez centrální vlády,“ dodal Mach.

Měli bychom si vládnou z Prahy, a ne z Berlína, Washingtonu či Bruselu

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava je jednoznačně proti evropskému státu. „Nechci, aby se státy naší velikosti staly vazaly těch velkých, ztratily svou identitu a nezávislost. Že to k tomu směřuje a že rozhoduje hlavně Německo s Francií, svědčí již dnešní kroky EU. Měli bychom si vládnou z Prahy, a ne z Berlína, Washingtonu či Bruselu. Statisíce vlastenců položili za nezávislost naší země život, nemáme právo poplivat naši státnost,“ míní senátor.

„Pevně doufám, že Spojené státy evropské jsou pouze fantazií, a nikoli reálným plánem. Samozřejmě, že správné národy a lidi obecně spojovat, a nikoli rozdělovat. Bylo by ovšem chybou pokračovat a eskalovat snahy EU, tak jak jsme svědky v posledních letech, o určité umělé spojování na sílu. Žádná taková snaha se v minulosti nesetkala s dobrým výsledkem, ,“ řekl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Evropská unie by měla vystupovat jako moderátor diskuse mezi jejími, a nikoli jako svrchovaný vůdce, který se direktivně snaží vnutit svou vůli proti přáním občanů té které země. Je až s podivem, jak tyto snahy prochází bez vzbuzení větší pozornosti v členských státech. Je třeba, aby i čeští občané začali skrze své politiky vyvíjet na evropské instituce tolik potřebný tlak. Mohlo by se totiž stát, že se jednoho dne právě v takovýchto Spojených státech evropských probudíme a nebudeme ani tušit, jak k tomu vlastně došlo,“ dodal Adam.

Přínos EU moc nevidím. Většina lidí chce mít klid doma, bezpečnost a chce práci, to zvládneme bez EU

„Já jsem určitě proti. Já osobně nemusím Evropskou unii. Já mám pocit, že se na ni moc vymlouváme. Já jsem pro větší suverenitu naší republiky. Neříkám, že úplně vše z EU je špatné, ale rozhodně nejsem velkým evropským unionistou ohledně všech těch norem. Jsme šikovný národ a umíme si sami poradit. Bohužel vše přeháníme. Před tím s Ruskem, teď s Evropskou unií či s Amerikou. Mně připadá, že se Evropské unii hodíme jen proto, aby nás zahltila svým zbožím,“ řekl redakci člen poslaneckého klubu ANO za Severočechy Bronislav Schwarz.

„Popravdě nevidím moc přínos. Někdo říká cestování. Ale život není přece jenom cestování. Kolik lidí a jak často někam cestuje? Většina lidí chce mít klid doma, bezpečnost, chce práci, chce se najíst, chce vychovávat svoje děti a to jsou určitě důležitější věci než cestování a tyhle věci bychom zvládli sami i bez unie. Cestovat se dá i bez Evropské unie a mohli jsme cestovat, i když jsme nebyli jejími členy,“ dodal Bronislav Schwarz.

„Je potřeba vždy zbystřit, když paní Redingová přichází s nějakými svými nápady. Já jsem proti Spojeným státům evropským, protože na rozdíl od Spojených států amerických nejsme jeden politický národ. Nemáme společný jazyk, máme odlišné tradice, historii, vývoj. To nelze uměle překonat,“ uvedl poslanec ODS Jan Zahradník.

Spojené státy chtějí velmoci

„Myšlenka Spojených států evropských není nová a souvisí s představami některých silných států EU. Pro mě je zásadní naopak chránit práva národů na sebeurčení a princip rovnosti,“ uvádí poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová vznik Spojených států evropských dle svých slov nepodporuje. „Chci důsledně trvat na principu volného pohybu osob, práce, služeb i kapitálu, který stále nebyl dosažen. Pro takovou integraci nepotřebujeme Spojené státy evropské,“ vysvětlila.

„Paní komisařka asi toužím po tom, aby se komise stala vládou EU a já doufám, že se to nestane a já vždy budu proti tomu. Pořád platí, že členské státy zastupují demokraticky zvolené vlády. Komisaři nejsou volení občany, jsou delegování vládami. Jsem zásadně proti nějakým Spojeným státům evropským. Evropa je právě zajímavá svou rozmanitostí a velmi rozdílnou historií jednotlivých členských zemí. Slova paní komisařky beru jako součást její předvolební rétoriky. Asi silně touží po předsednickém křesle. Ještě toho letos uslyšíme hodně,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec ODS Evžen Tošenovský.

Pokud se bude současná EU dále centralizovat, hrozí autoritářská vlád a fašizace

„Za současného stavu EU a jejích struktur tento návrh považuji za nereálný. Rozhodovací mechanismy EU je třeba nejprve demokratizovat a mít více pod veřejnou kontrolou. Teprve poté lze začít diskutovat o možné míře federalizace a převedení některých kompetencí národních vlád a parlamentů na struktury EU. V současné době však k těmto úvahám nedozrál čas, pakliže někdy dozraje, a vše by vedlo k destrukci demokratických hodnot. V této souvislosti se obávám, že by vývoj mohl za současné žalostné situace byrokratických eurostruktur nabrat špatný nedemokratický směr,“ varuje poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Vznikem zmiňovaného modelu Spojených států evropských by se v Evropě evidentně přitáhly šrouby na úkor národních států natolik, že by zde hrozilo nebezpečí vzniku centralizovaného autokratického a autoritativního režimu. To by přirozeně mohlo vést k fašizaci celé Evropy. To si přece nemůže přát ani nejfanatičtější eurohujer,“ dodal Dolejš.

„Úsvit je celkově euroskeptický a můj osobní názor je stejný. Česká republika ale součástí EU je. Musíme posilovat postavení našeho státu v rámci Evropy, zajistit, aby když dáváme, jsme také pro naše občany dostali. Musíme pracovat na prosazení větší efektivity celého systému EU, protože ta byrokracie je strašná. Dalším aspektem je, že jsme proti dalšímu rozšiřování unie směrem na východ,“ řekl poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„V současné situaci otázka jednoho EU-státu není aktuální. Spíš je otázkou, koho frustrovaní Evropané zvolí a zda noví poslanci nezačnou demontovat současnou podobu EU,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Národní hrdost je hodnota, které se nehodlám vzdát

„Jsem příznivcem evropské integrace, neboť je v zájmu obyvatel Evropy. Nicméně Spojené státy evropské jsou za hranou přijatelné integrace vygumováním národních států. Národní hrdost je hodnota, které se nehodlám vzdát. A to jsou v Evropě národy, které mají národní hrdost výrazně silnější než Češi,“ řekl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Jsem pro volnou federaci, ne pro unitární stát,“ reagoval europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon sdělil, že je jednoznačně proti Spojeným státům evropským. „EU by se neměla dále prohlubovat, ale naopak by měla zrušit svou nesmyslnou klimatickou energetickou politiku a radikálně omezit také dotace do zemědělství a zbytečné podpory v oblasti cestovního ruchu,“ dodal.

„To je jen názor paní Redingové. Aktuálně nemá žádnou zásadní hodnotu. Fungování EU musí projít hlubokou revizí v oblasti smluvní i institucionální. Po odstranění demokratického deficitu, redukci administrativy,  a rozhodnutí obyvatel evropských zemí v referendu pak mohou klidně Spojené státy evropské klidně vzniknout. Konečně českým zemím se v minulosti dařilo právě v obdobích, kdy byly součástí nadnárodního celku,“ myslí si poslanec ČSSD Robin Böhnisch.

Euroskeptici mohou ve volbách uspět

„Jsem pro Evropu národních států,“ reagoval europoslanec ODS Edvard Kožušník.

„Evropská unie se postupně krok za krokem vyvíjí ve směru stále hlubší a hlubší integrace. Vznik bankovní unie je toho nejlepším a nejnovějším příkladem. Evropská komise však nemá pravomoci k tomu, aby se stala celoevropskou vládou. V EU, vedle Komise EU a Evropského parlamentu, rozhodují především členské státy a na tom nadcházející evropské volby nic nezmění. V těchto volbách půjde ale o to, zda se prosadí i nadále tradiční strany typu sociální či křesťanské demokracie, nebo zda posílí protievropské, xenofobní a fašistické strany, jakými jsou například britský UKIP, francouzská Národní fronta či řecký Zlatý úsvit,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

„Nevím, proč bychom se měli postavit proti USA. Nejenom ekonomická spolupráce je žádoucí, ale zejména v politice boje proti terorismu musíme být jednotní v Evropě i za oceánem. Já osobně konfrontaci odmítám,“ uvedl poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

„Byl jsem proti EU od chvíle, kdy z EU začaly chodit nesmyslné omezují nároky a kdy jsem zjistil, jaký je to moloch plýtvající penězi. Vrcholem jsou dopady na ČR, které zaznamenáváme poslední tři až čtyři roky. Například kvóty přistěhovalců, kteří k nám přijdou. A naopak u závadných potravin z Polska EU mlčí a nekoná. Jednoduše řečeno máme z EU více nevýhod a jsme spíše diskriminováni,“ myslí si senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Zájem o EU je u nás minimální

„Jsem pro Spojené státy evropské, neodvažuji se však tvrdit, že je tato idea realizovatelná. Určitě ne v krátkodobém horizontu,“ uvedl poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Já jsem zásadně proti návrhu, který madam Redingová obhajuje. Není to z jejích úst žádné překvapení, ona je proslulou obhájkyní centralizace moci do Bruselu. Já jsem se naopak vždy snažil, aby co nejvíce pravomocí zůstalo v rukách národních vlád a parlamentů,“ řekl redakci europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Otázka je to jasná, odpověď je prakticky nemožná. V podstatě málokdo vlastně ví, jaká současná EU vůbec je. Tak jak chtít odpovědět na něco ještě více mlhavého? Prostě to nedokáži, protože opravdu nevím. Navíc kampaň v České republice před eurovolbami opět nebude o evropských tématech. Obávám se, že zájem u nás o současnou i budoucí EU je stále menší a že svádíme poněkud sysifoský boj. V každém případě je to ale inspirace k zamyšlení a slibuji, že se náš výbor tím bude zabývat. V pátek 17. ledna máme setkání s našimi europoslanci. Tu otázku jim položím,“ řekl senátor Miroslav Krejča, který je předsedou Výboru pro záležitosti EU. 

Neskrývám, že současnou EU nemiluji

„Jsem proti. Především však nechápu, kde v sobě bere paní Redingová tu drzost takto interpretovat tyto volby. Je to jen ukázka, že členové Evropské komise často žijí na jiné planetě. Navíc, jak lze něco takového rozhodovat prostřednictvím volby europoslanců? To je snad téma na jiný typ rozhodování. Zajímalo by mě, jak bude poté paní Redingová interpretovat výsledek, jestli řekli voliči ano, či ne,“ říká poslanec ODS Martin Novotný.

„Neskrývám, že současnou EU nemiluji. Důvody otevřeně udávám. USE, jak by se to asi psalo, je něco úplně jiného a i to jsem kdysi zmiňoval. Ale na to tito bruselští byrokraté nemají a Němci sami do toho snad nepůjdou. Pochybuji také, že nám Číňané půjčí císaře ze slavné dynastie Čchin. To by sice řešení bylo, ale způsob by se nám líbit nemusel,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím, že tento problém není aktuální. EU není k tomuto kroku, pokud existují nerovné podmínky a značné rozdíly mezi členskými státy, zralá. Nebo se trhnou bohatí?“ uvádí poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Hm, kde a jak je návrh Redingové popsán, kde ten návrh leží, kdo a kdy ho předložil, kdo a jak o něm jednal? Jednaly o něm národní parlamenty? Nějak jsem si nevšiml, že bychom tento tisk projednávali v Senátu. No a takhle to funguje,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Jsem proti. Na to máme ještě 20 let času,“ reagoval europoslanec ČSSD Richard Falbr.

Kšá! Redingová odhalila pravou podstatu EU

Vidinou Spojených států evropských není očividně nadšen ani poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Kšá!“ reagoval velmi stručně.

„Jsem proti. EU není můj šálek kávy. Stačí už jen, jaké blbosti vymýšlí v Bruselu nyní. Třeba zákaz žárovek či podpora fotovoltaiky,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Takové prohlášení nepovažuji za nejšťastnější. Volby do Evropského parlamentu takové otázky nerozhodují. Debata o podobě EU probíhá na několika úrovních: jedna úroveň je míra demokratičnosti rozhodování stávajících institucí EU, druhá úroveň je rozsah kompetencí, které mají zůstat na národní úrovni. Hospodářská krize a změny v globální ekonomice vyvolávají tlak na vyšší rychlost sjednocování EU. Je legitimní a správné pokračovat v
projektu posilování EU, avšak nejsem přesvědčen o modelu takzvaných Spojených státu evropských,“ sdělil středočeský hejtman a senátor ČSSD Josef Řihák.

Kampaň za to, aby se Evropská unie přeměnila ve Spojené státy evropské bude podle Redingové nejlepší zbraní proti euroskeptikům. Lídr britských euroskeptiků Nigel Farage řekl, že Redingová konečně odhalila pravou podstatu EU a že věří, že lidé řeknou ne tomuto centralizačnímu fanatismu EU. Redingová také řekla, že nebude brát ohled na britskou citlivost, protože stejně počítá, že Britové opustí EU. Nedáno jako reálnou alternativu podpořil vystoupení ČR z EU exprezident Václava Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…