Babiš před žádostí o důvěru mluvil o důchodech a vlacích zdarma

10.01.2018 10:08

Premiér Andrej Babiš (ANO) těsně před jednáním Sněmovny o důvěře v jeho menšinový kabinet uvedl, že v dolní komoře se politikaří, zatímco jeho kabinet by chtěl „dělat pro lidi“. Zopakoval, že plánuje dopravu po železnici zdarma pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let a zvýšit důchody. Na konci případného čtyřletého období vlády, by podle něj měl průměrný důchod v Česku dosahovat 15 000 korun, tedy o zhruba 2 500 korun víc než nyní, k čemuž bude třeba v případě jednorázového navýšení 94 miliard korun.

Babiš před žádostí o důvěru mluvil o důchodech a vlacích zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Chceme se bavit o programu, hlavně důchodech,“ uvedl Babiš na dotaz, jak bude vést jednání potom, co jeho vláda dnes zřejmě ve Sněmovně s žádostí o důvěru neuspěje. Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že Babiš může počítat i s druhým pokusem o sestavení vlády. Babiš nyní bude čekat, zda ostatní strany nezmění na spolupráci s ním názor. Dnes v souvislosti s možností koaliční vlády jmenoval kongres ODS, který se odehraje už tento víkend v Ostravě, a únorový sjezd ČSSD.

Reformu důchodů považuje Babiš za prioritu pro svou vládu, uvedl, že sestaví tým, který by se změnou měl zabývat.

Stejně jako v minulých dnech Babiš odmítl souvislost hlasování o důvěře vládě s žádostí o své vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Pokud to naše kolegy baví, ať o tom diskutují. My chceme diskutovat o programu, o tom, co chceme udělat pro lidi,“ uvedl k jednání Sněmovny, kde už některé strany avizovaly, že budou navrhovat přerušení schůze. Chtějí, aby bylo dřív známo doporučení mandátového a imunitního výboru, zda by sněmovní plénum mělo Babiše a šéfa sněmovní frakce ANO Jaroslava Faltýnka k stíhání vydat, nebo ne.

V úterý výbor o doporučení nerozhodl, protože nemohl politiky vyslechnout, omluvili se, že se nejprve chtějí seznámit se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k Čapímu hnízdu. Znovu budou mít možnost na výboru vystoupit příští úterý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…