Bašta promluvil o kšeftech pašeráckých neziskovek napojených na Brusel

08.08.2021 7:58

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a dnes také kandidát SPD do Sněmovny Jaroslav Bašta zatleskal Litevcům za to, jak bojují s ilegální migrací. A naznačil, proč proti této politice Brusel ani moc neprotestuje. Migranti mířící do Pobaltí možná kazí kšefty pašeráckých neziskovek, finančně napojených na Brusel.

Bašta promluvil o kšeftech pašeráckých neziskovek napojených na Brusel
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko otevřel novou migrační trasu do EU. Letecky nechá do Běloruska přicestovat občany Iráku a ty pak přiveze k hranici s Litvou – s členským státem EU. Jde o tisíce lidí, a pro Litvu s 2,8 milionu obyvatel je to opravdu velký problém.

Litevský parlament ale přijal zákon, že nelegální migrace je trestný čin hybridní agrese, která může ohrozit stabilitu litevské společnosti, a její pachatelé budou zadrženi a deportováni ze země.  

A zatímco na jih EU míří ještě mnohem víc migrantů a EU je tu přijímá s otevřenou náručí, litevské snahy zastavit migraci Brusel toleruje. Jaroslav Bašta v komentáři pro První zprávy.cz napsal, proč tomu tak je.  

„Lukašenko kazí kšefty pašeráckým neziskovkám, finančně napojených na Brusel. Podezření, že peněžní toky mohou vést z aparátu EU k obsluhám ‚neziskových‘ trajektů mezi severní Afrikou a Itálií i nazpět, již několikrát zaznělo. Pro nás v České republice z té bělorusko-litevské patálie plyne několik poučení,“ upozornil Bašta.

„Konečně v usnesení parlamentu jedné z členských zemí EU zaznělo, že masová ilegální migrace osob z jiných kulturních okruhů je nejnebezpečnější způsob hybridní války, jehož cílem je destabilizace napadené společnosti, tedy jde o skutečnou hybridní agresi. Od toho se musí odvíjet naše snaha o postih organizátorů této nepřátelské činnosti, a to i v případech, že se budou skrývat za názvy ‚bez hranic‘. Litevský zákon, že ilegální překročení státní hranice je trestným činem, za nímž následuje zatčení, internace a deportace, bychom měli přijmout co nejdříve,“ rozvedl svou myšlenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…