Na co přispíváme Rozumkově uprchlické neziskovce. Nad výroční zprávou mnohým spadla čelist

03.08.2021 17:10 | Kauza

Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) zveřejnila svoji výroční zprávu za minulý rok a nechybí v ní ani financování, které mnohé překvapí. Nezisková organizace ředitele Martina Rozumka za loňský rok získala přes 39 milionů, dary jsou však jen zanedbatelnou kapkou v celkových příjmech. Většina z nich organizaci přistála z unijních prostředků a nemálo přihodil i český stát. Z veřejných financí prostřednictvím ministerstev, krajů a měst získala skoro 6,5 milionu. Internetem se začala šířit informace, kam tyto peníze jdou. A mnohé to překvapilo.

Na co přispíváme Rozumkově uprchlické neziskovce. Nad výroční zprávou mnohým spadla čelist
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

Anketa

Je dobře, že se na kulturu a sport dostane jen omezené množství neočkovaných a dále již jen očkovaní?

hlasovalo: 8381 lidí
Nezisková organizace ve své výroční zprávě hodnotící její činnost během loňského roku popisuje, že měla v průběhu roku pomoci až 3 052 uprchlíků a cizinců. „Mezi hlavní činnosti organizace patří poskytování bezplatného právního a sociálního poradenství žadatelům o mezinárodní ochranu a dalším cizincům v České republice. Snažíme se vždy ve skupině uprchlíků pomáhat a právně zastupovat ty klienty, kteří mají důvodnou obavu z pronásledování v zemi původu a jde jim doma o život,“ píše organizace.

Mezi problémy, se kterými Rozumkova OPU pomáhala, jsou v jejím výčtu „prodlužování pobytů, diskriminace a vykořisťování na trhu práce, slučování rodin, problémy s pracovními agenturami, pracovní úrazy, útoky z důvodu odlišného původu, rasy či náboženství“.

Dále se má neziskovka podle svých slov snažit vzdělávat i laickou a odbornou veřejnost či v Česku bojovat „proti xenofobii a rasové a národnostní nesnášenlivosti“. „Jedním z hlavních cílů OPU je také boj proti xenofobii a rasové a národnostní nesnášenlivosti. OPU proto pořádá každý rok řadu volnočasových a uměleckých aktivit, ve kterých spojuje uprchlíky a cizince se zajímavými lidmi ve svém okolí,“ píše se ve výroční zprávě organizace, jejíž ředitel Martin Rozumek kritizuje „xenofobní“ postoje některých Čechů dlouhodobě. „Panika českých obyvatel“ podle něj byla na vrcholu právě v minulém roce, kdy se „pojila migrace a koronavirus“.

Rozumek též kritizuje přístup českého státu, zejména to, že podle něj dostatečně nepomáhá migrantům v Řecku a údajně prý i tamním dětem, které měly žít „v katastrofálních podmínkách na řeckých ostrovech“. Kritizoval, že místo pomoci čeští politici posílají policisty na ochranu hranic, kupříkladu do Makedonie, která se migranty na svých hranicích snažila zastavit. „Místo pomoci posíláme policisty na hranici Makedonie. To není pomoc lidem, to je jen uchlácholení českých xenofobů,“ smutnil během minulého roku.

Organizace ve svém nynější výroční zprávě ukázala též své financování. Desetimilionové částky do organizace proudí zejména z evropských rozpočtů a z českých veřejných financí. 16 234 500 korun přišlo organizaci z Azylového, migračního a integračního fondu Evropské unie, dalších 11 183 990 pak z Evropského sociálního fondu a dva miliony i od samotné Evropské komise.

A i z Českého rozpočtu proudí do Organizace pro pomoc uprchlíkům milionové částky. 3 626 334 jí přistálo od resortu Jany Maláčové (ČSSD), 90 000 přispělo Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) a 1 437 924 daroval Plzeňský kraj.

Statisícové částky proudily i z jiných krajů či od měst, namátkou 668 840 od Jihomoravského kraje s dalšími 234 tisíci od brněnského magistrátu či 257 tisíc od Prahy 14. 35 tisíc zaslal neziskové organizaci i pražský magistrát. Nechybí ani příspěvek 895 tisíc od Open Society Fund miliardáře George Sorose.

Dary jsou oproti částkám, které plynou z veřejných financí, jen zanedbatelnou kapkou v celkových příjmech. Celkově jich přišlo „pouze“ 1 183 122 korun.

Celková příjmová část Rozumkovy neziskové organizace se za loňský rok vyšplhala na 39 milionů a 291 tisíc. Z toho 6 446 821 neziskovka získala z českých veřejných financí prostřednictvím ministerstev, krajů a měst.


FOTO: Příjmy OPU v roce 2020. Zdroj: Výroční zpráva OPU.

Nemalé byly i výdaje. Až přes 30 milionů organizace dala do mezd a přes šest milionů tvoří položka „ostatní služby“.

FOTO: Výdaje OPU v roce 2020. Zdroj: Výroční zpráva OPU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…