Bude předsedou Senátu Jaroslav Kubera? ODS drtí všechny, ČSSD získá jediné křeslo

13.10.2018 14:35

I druhý den letošního finále senátních voleb provázel malý zájem voličů. Voliči rozhodovali hned ve 25 senátních obvodech, dva - vsetínský a Praha 4 - byly jasné už po minulém prvním kole. Tam zvítězili Jiří Čunek a Jiří Drahoš. Jak dopadla další zvučná jména senátních voleb?

Bude předsedou Senátu Jaroslav Kubera? ODS drtí všechny, ČSSD získá jediné křeslo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera pořádal seminář

Kolem půl třetí bylo sečteno 17 procent hlasů. V té chvíli vedl Pavel Fischer na Praze 12, Lukáš Wagenknecht na Praze 8 a Marek Hilšer na Praze 2. K vítězství zatím kráčel i teplický primátor Jaroslav Kubera a Raduan Nwelati na Mladoboleslavsku. Naopak propadal Daniel Herman na Chrudimsku. Ten pak svůj souboj s havlíčkobrodským starostou za ODS Janem Teclem skutečně prohrál.

Stejně tak zatím zaostává i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, jenž na Náchodsku bojuje s policejním exšéfem Martinem Červíčkem (ODS). Ve Zlíně lidovecký kandidát Patrik Kunčar míří za svou obhajobou.

Ve chvíli sčítání přišla zpráva, že Pavel Bělobrádek nehodlá na jaře obhajovat post šéfa lidovců. Reagoval tak zřejmě na prohru, které se dočká. Po sečtení dvou třetin okrsků, kolem tři čtvrtě na tři, totiž stále vede Martin Červíček.

Kdo naopak míří za obhajobou svého senátního postu, je občanský demokrat v Teplicích Jaroslav Kubera a také Jaroslav Zeman na Jablonecku. Po sečtení 77 procent hlasů vedl Kubera poměrně jasně - měl 56 procent. Osm minut po 15. hodině již bylo jasné, že Kubera postupuje do Senátu. Porazil nestraníka Zdeňka Bergmana.

ODS se tak dostává do trháku a vypadá to, že se jí rýsuje deset senátorů. Senátorský klub ODS se tak rozšíří na 16 senátorů, což bude nejsilnější senátní klub v horní komoře.

V prvním kole již zvítězili Jiří Drahoš a Jiří Čunek - senátní obvody Praha 4 a Vsetín tak měly již jasno po minulém týdnu. Úspěšný byl i další z prezidentských kandidátů Pavel Fischer, který zamíří do Senátu z obvodu Praha 12. Na Praze 2 se vítězství ujal Marek Hilšer, další z neúspěšných prezidentských kandidátů.

Velmi se daří také nezávislé Jitce Chalánkové, jež se rozešla s Pospíšilovým vedením TOP 09. ČSSD zřejmě obsadí jediné senátorské křeslo - za vítězstvím míří Petr Vícha, jehož komentátor Petr Sokol ve studiu ČT nazval levicovým Kuberou. Exministryně Milada Emmerová, která obhajuje mandát, prohrává brutálním poměrem 68:32 s Pavlem Karpíškem. Předseda ČSSD Jan Hamáček následně z Lidového domu pogratuloval vítězi, ODS, a také Víchovi, který dokázal jako jediný sociální demokrat uspět. 

V sokolovském volebním obvodu pak prohrála Renata Oulehlová (ANO), zvítězil nestraník za STAN Miroslav Balatka. Ostravu-město pak bude zastupovat kandidát hnutí Ostravak Leopold Sulovský. Za Piráty poté postoupil na Praze 8 Lukáš Wagenknecht. Vítězství na Domažlicku utržil Vladislav Vilímec z ODS.

V obvodu č. 29 - Litoměřice vyhrál občanský demokrat Ladislav Chlupáč, jenž porazil Ondřeje Štěrbu z hnutí ANO. V Chomutově zvítězil Přemysl Rabas, na Jablonecku vítězství obhájil Jaroslav Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…