Blažek by měl říct, co se mu na Bradáčové nelíbí, myslí si Peake

20.07.2012 18:22

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byla vicepremiérka Karolína Peake. Diskutovalo se o tom, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek nechce jmenovat vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou a hodlá vypsat výběrové řízení.

Blažek by měl říct, co se mu na Bradáčové nelíbí, myslí si Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Peake vidí problém v zákonu o státním zastupitelství. „Je vidět, že už potřebujeme zákon nový. Jak ministr Pospíšil, tak ministr Blažek, navrhují něco, co v tom zákoně není,“ uvedla Peake. Ve veřejné správě je podle vicepremiérky dáno, že platí pouze to, co je psáno v zákoně. Není to tedy tak, že co není zákonem zakázáno, to je povoleno.

Blažek si se Zemanem nerozumí

Jediný, kdo by mohl dělat výběrové řízení a podle něj vrchního státního zástupce navrhnout, je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „V novém návrhu o státním zastupitelství se s výběrovým řízením počítá,“ říká Peake. Uznala, že nejmenování Bradáčové ukazuje spor o jméno vrchního státního zástupce. „Ministr Blažek očividně není ztotožněn se jménem Lenka Bradáčová,“ prohlásila Peake. Důvod nejmenovat ji nevidí.

„Bylo by určitě jednodušší říci jasné důvody, proč nechce přijmout návrh Pavla Zemana,“ připustila Peake. Je jí jasné, že celý podivný postup vzbuzuje mnoho dohadů. Vicepremiérka také uvedla, že byla u ostré diskuze mezi Nečasem a bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem ohledně navýšení rozpočtu pro vězeňství. „Nebyl to blesk z čistého nebe,“ řekla.

Blažkovi nechce Peake nakazovat žádné termíny. Zeman a Blažek si příliš nerozumějí, rezignaci nejvyššího státního zástupce ale Peake odmítá. „To by byla škoda. Má podporu celé vlády,“ myslí si Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…