Blíží se vláda fašismu, vyštrachal Čulíkův server text irského komentátora. Trump a Salvini...

27.06.2018 22:11

Komentátor The Irish Times Fintan O’Toole bije na poplach. Zdá se mu, že se opět nacházíme v časech, kdy se velmi dobře daří fašistům. Server Britské listy, který O’Toolova slova přiblížil českým čtenářům, k tomu dodává, že publicistovo temné varování dnes až příliš dobře sedí na podmínky České republiky.

Blíží se vláda fašismu, vyštrachal Čulíkův server text irského komentátora. Trump a Salvini...
Foto: Bundesarchiv, Bild 102-09844 / CC-BY-SA 3.0
Popisek: Benito Mussolini

Fintan O’Toole má za to, že pokus 45. prezidenta USA Donalda Trumpa o separaci dětí migrantů od rodičů byl jistým testem toho, co společnost vydrží. Pokud neřekneme hlasité ne, mohou přijít i další kroky, které nás opět přiblíží k vládě fašistů. Irský publicista má za to, že žijeme v době předfašistické.

Jedním z jevů, podle kterých poznáme nástup fašismu, je pokus o zmanipulování voleb. Fintan O’Toole nepochybuje o tom, že k takovému pokusu došlo v amerických prezidentských volbách v roce 2016, které vyhrál Donald Trump. Stejný pokus o zmanipulování voleb se projevil i v hlasování o Brexitu. Irský publicista narážel na údajné ruské pokusy o manipulaci voleb v Evropě.

„Fašismus nepotřebuje většinu, obvykle se dostává k moci za podpory přibližně 40 procent voličů. Pak využívá státní aparát k zastrašování a konsolidaci společnosti. Nezáleží na tom, jestli vás většina společnosti nenávidí, pokud za vámi pevně stojí 40 procent populace,“ napsal publicista.

Kromě čtyřicetiprocentní podpory fašisté potřebují také dobře fungující propagandistický stroj, který bude šířit „ty správné informace“, vytvoří „alternativní realitu“, která překryje fakta fašistům se nehodící do krámu. Ale když se tohle podaří, je potřeba udělat ještě jeden krok. „Musíte podkopat morální hranice. Musíte přimět lidi, aby akceptovali různé krutosti,“ pokračoval novinář. Fašistům se to zpravidla daří tak, že vytvoří obraz vnějšího nepřítele, který společnost ohrožuje. Třeba migranta, kterého je třeba za každou cenu zastavit. Přesně to teď prý předvádí italský ministr vnitra z krajně pravicové Ligy Matteo Salvini.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…