Brusel: Potřebujeme armádu EU. Afghánistán nám to ukazuje

23.08.2021 14:01

Kábulský budíček? Krize v Afghánistánu nemusí být podle bruselské diplomacie poslední. Problémy prý nastanou i v Iráku a Africe. Řešením je podle představitelů EU společná armáda, která bude chránit zájmy unie v zahraničí. Na USA se prý nemůžeme spolehnout.

Brusel: Potřebujeme armádu EU. Afghánistán nám to ukazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Velmi rychlý kolaps afghánské vlády podporované Západem, chaotické scény na letišti a obavy, že se nová generace afghánských uprchlíků může pokusit vydat do Evropy, znovu oživily debaty o tom, že by Evropa měla rozvíjet prostředky, které jí umožní jednat samostatně a nezávisle na jejích amerických spojencích.

„Pád Kábulu k Tálibánu a chaotické mezinárodní evakuační úsilí ukazují, že Evropa potřebuje rozvíjet vlastní vojenskou kapacitu nezávisle na USA,“ říká se znepokojením vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. V rozhovoru pro agenturu AFP Borrell uvedl, že evropské státy se budou snažit evakuovat své občany a afghánské spojence celkem logicky dříve, než Spojené státy ukončí svoji činnost na letišti v Kábulu, to jest možná už 31. srpna.

Diplomatická mise EU v Kábulu čítá podle dostupných informací 400 afghánských zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, kteří by měli nárok na emigraci do Evropy. Pouze 150 z nich však dosud mohlo odletět a některá letadla vyslaná armádami EU odlétají poloprázdná.

„Problém je v přístupu na letiště – americké kontroly a bezpečnostní opatření jsou velmi přísné a bránily průchodu afghánského personálu,“ vysvětloval Borrell a dodal, že Brusel požádal Washington, aby ukázal „větší flexibilitu“.

Tvůrci evropské politiky se obávají, že Kábul nebude jednorázovým problémem a že budoucí krize v Iráku nebo v oblasti Sahelu v západní Africe by mohly vyžadovat podobné vojenské mise k zajištění evropských občanů a jejich zájmů bez podpory USA.

„Velmi lituji toho, jak se věci vyvíjely, ale nikdo se neptal na názor Evropanů,“ prohlásil Borrel a dodal: „Evropané nemají na výběr. Musíme se zorganizovat, abychom se vypořádali se světem takovým, jaký je, a ne se světem, o kterém sníme.“

Evropská unie údajně již vyvíjí svůj nový „strategický kompas“, což by měl být jakýsi rámec, který poskytne bruselské diplomacii více diplomatických a vojenských sil.

Předseda Evropské rady Charles Michel k situaci v Kábulu tweetnul: „Situace v Afghánistánu není pro mezinárodní společenství úspěšným příběhem. Musíme analyzovat, jak může EU dále rozvíjet schopnosti a pozitivně ovlivňovat mezinárodní vztahy k obraně svých zájmů. Naše strategická autonomie EU zůstává na prvním místě naší agendy,“ dodal důrazně.

Pro šéfa evropské diplomacie Borrella to jednoznačně znamená sestavit společné evropské vojenské složky. „Budeme navrhovat vytvoření 50 000 silných expedičních sil, schopných jednat za okolností, jaké vidíme v Afghánistánu,“ řekl Borrell agentuře AFP. „V září se chystám navštívit Irák, Tunisko a Libyi. Další krize budou v Iráku a Sahelu,“ dodal zlověstně.

„Evropa nyní pouze reaguje v krizi. Afghánistán by ji mohl probudit. Nastal okamžik dát EU vojenskou sílu schopnou v případě potřeby bojovat,“ zakončil bojovně vrchní bruselský diplomat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…