Brutální fašizace republiky? Reklamní expert vytahuje čísla, která se týkají nejen Tomáše Ortela

29.11.2016 16:57

Český podnikatel a reklamní expert Martin Jaroš, žijící v Kataru, se vyjádřil k letošnímu předávání ocenění Český slavík a především ke skupině Ortel, jež skončila na druhém místě mezi kapelami a jejich zpěvák Tomáš Ortel byl stříbrným slavíkem. Někteří umělci na protest jeho ocenění pískali, netleskali či dokonce, jako Radek Banga, odešli ze sálu.

Brutální fašizace republiky? Reklamní expert vytahuje čísla, která se týkají nejen Tomáše Ortela
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

„Lidi, proboha, ten Ortel. Už se k tomu vyjádřil každý druhý i jeho pes. Čtu tady, že to vypovídá o velkých trendech, o stále shnilejší společnosti, o fašizujícím se Česku, dokonce (po výroku Lucky Bílé) o nové normalizaci. Tak se všichni uklidníme, navrhuji, a podíváme se na pár faktů,“ zmínil Jaroš. 

Anketa Slavík je podle něj jen seschlou mumií sebe sama. V roce 1997 totiž dostal první zpěvák 279 tisíc hlasů, letos 37 tisíc, poukazuje Jaroš. „Tomáš Ortel dostal letos 16 432 hlasů, vloni téměř identických 16 472 hlasů. Rozhodně v tom nevidím žádnou brutální fašizaci republiky za poslední rok – ubylo mu 40 hlasů, abychom si rozuměli,“ podotkl rovněž podnikatel. A vzpomíná i na Orlík, který na počátku 90. let oslovil obrovskou část mládeže. „Songy jako Bílá liga nebo Dvojí metr a tak. Jestli byli Češi někdy prodchnuti náckovstvím, tak to bylo právě před 20 a více lety. Teď už z toho naštěstí máme jen slabý odvárek. Mít tehdy internet, tak bychom umřeli na komentářitidu,“ dodal.

Slavík má strašně špatnou politickou historii a vždy byl zneužíván k hrátkám z obou stran. Víme, že komunisti vyhazovali do koše hlasy pro Pilarku a Kryla. Víme, že v roce 1986 (po emigraci) byl ze seznamu smazán Waldemar Matuška, lidi pro něj stejně hlasovali. V roce 1975 skupina brněnských recesistů (toho města se to nějak drží) málem protlačila nahoru borce Rudyho Kovandu ze skupiny Los Brňos, když skupovali Mladý svět a posílali mu hlasy po tisících. Komise ho tehdy radši vyřadila,“ podotýká také Jaroš.

Slavík tak podle něj o společnosti nevypovídá vůbec nic. „Je tu jen pár nácků (i když i jen jeden nácek je příliš) a nedaří se jim nijak růst. Pan Ortel naštěstí ani zdaleka nemá charisma a muzikalitu Dana Landy. Současná situace je jen stínem toho, co frčelo za našeho mládí,“ zmínil. K Lucii Bílé pak dodal, že každý má právo na názor. „Ale je to další důkaz, že politické názory umělců můžou být úplně blbé a že je bláhovost se umělci v politice řídit,“ dodal. 

„A vzhledem k tomu, že ve Slavíku se vždy politizovalo a cenzurovalo až běda, tak bych nezakazoval nikoho. Ctím svobodu a právo lidí na názor. A jakýkoli zákaz vždy vytváří ještě horší podezření. Jsem tedy OK s tím, že pan Ortel cenu dostal, ale i s tím, že pan Banga projevil veřejně svůj nesouhlas. Dále musím říct, že Radek Banga je u mě borec. Já totiž rasista nejsem a naopak přeju českým Romům, aby se jim co nejlépe dařilo a aby co nejdřív dosáhli uznání společnosti. Jednou z cest k tomu je vidět čím dál tím víc romských úspěchů. A Gipsy.cz podle mě pár skvělých songů udělal a i teď v tom sále se zachoval správně,“ zakončil.

Celý příspěvek Martina Jaroše:

Lidi, proboha, ten Ortel. Už se k tomu vyjádřil každý druhý i jeho pes. Čtu tady, že to vypovídá o velkých trendech, o stále shnilejší společnosti, o fašizujícím se Česku, dokonce (po výroku Lucky Bílé) o nové normalizaci. Tak se všichni uklidníme, navrhuji, a podíváme se na pár faktů.

1. V roce 1997 – a to už se říkalo, že anketa je v krizi – dostal první zpěvák 279 tisíc hlasů. Letos 37 tisíc. Takže pokles o krásných 87 procent. Ano, Slavík je už jen seschlou mumií sebe sama. Tolik k jeho vypovídací síle o „trendech v české společnosti“.

2. Jako bývalý zaměstnanec mobilního operátora v ČR vím něco o tom, jak se fixlovalo a jak si někteří nejmenovaní interpreti honili čísla. Není to nic těžkého, pořídíte to za pár šupů. Nebo stačí docela malá komunitka skalních fandů, která zvládne to samé.

3. Tomáš Ortel dostal letos 16 432 hlasů, vloni téměř identických 16 472 hlasů. To by odpovídalo mé hypotéze o neměnící se malé skupince fandů, kteří to tam koordinovaně natlačili. Rozhodně v tom nevidím žádnou brutální fašizaci republiky za poslední rok – ubylo mu 40 hlasů, abychom si rozuměli.

4. Srovnejme to s fenoménem Orlík, který na počátku 90. let oslovil obrovskou část mládeže. Songy jako Bílá liga nebo Dvojí metr a tak. Jestli byli Češi někdy prodchnuti náckovstvím, tak to bylo právě před 20 a více lety. Teď už z toho naštěstí máme jen slabý odvárek. Mít tehdy internet, tak bychom umřeli na komentářitidu.

5. Slavík má strašně špatnou politickou historii a vždy byl zneužíván k hrátkám z obou stran. Víme, že komunisti vyhazovali do koše hlasy pro Pilarku a Kryla. Víme, že v roce 1986 (po emigraci) byl ze seznamu smazán Waldemar Matuška, lidi pro něj stejně hlasovali. V roce 1975 skupina brněnských recesistů (toho města se to nějak drží) málem protlačila nahoru borce Rudyho Kovandu ze skupiny Los Brňos, když skupovali Mladý svět a posílali mu hlasy po tisících. Komise ho tehdy radši vyřadila.

Takže jestli je možné z letošních Slavíků vůbec udělat nějaké závěry, tak navrhuji toto:

A. Slavík o společnosti nevypovídá vůbec nic.
B. Je tu jen pár nácků (i když i jen jeden nácek je příliš) a nedaří se jim nijak růst.
C. Pan Ortel naštěstí ani zdaleka nemá charisma a muzikalitu Dana Landy. Současná situace je jen stínem toho, co frčelo za našeho mládí.
D. Ad Lucie Bílá – každý má právo na názor. Ale je to další důkaz, že politické názory umělců můžou být úplně blbé a že je bláhovost se umělci v politice řídit.
E. Právě vzhledem k tomu, že ve Slavíku se vždy politizovalo a cenzurovalo až běda, tak bych nezakazoval nikoho. Ctím svobodu a právo lidí na názor. A jakýkoli zákaz vždy vytváří ještě horší podezření. Jsem tedy OK s tím, že pan Ortel cenu dostal, ale i s tím, že pan Banga projevil veřejně svůj nesouhlas. 
F. Dále musím říct, že Radek Banga je u mě borec. Já totiž rasista nejsem a naopak přeju českým Romům, aby se jim co nejlépe dařilo a aby co nejdřív dosáhli uznání společnosti. Jednou z cest k tomu je vidět čím dál tím víc romských úspěchů. A Gipsy.cz podle mě pár skvělých songů udělal a i teď v tom sále se zachoval správně. Howgh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…