Bulvár: Manžel Samkové má kriminální minulost

04.09.2012 11:01

Manžel kandidátky na post příští prezidentky republiky Kláry Samkové má podle deníku Blesk kriminální minulost. Pavel Skramlík byl v roce 1978 odsouzen za loupežné přepadení. Advokátka Samková ale říká: "Můj muž tam vůbec nebyl."

Bulvár: Manžel Samkové má kriminální minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Podle soudních protokolů, do kterých Blesk nahlédl, přepadl Skramlík společně se svým spolužákem Josefem Vincíkem státní spořitelnu v pražských Holešovicích. Oba byli údajně dokonce ozbrojení a na ženy za přepážkou mířili pistolí. Navíc když domnělí pachatelé nakonec utíkali s pouhými třemi pětistovkami v kapse, snažil se je zadržet kolemjdoucí, kterému ovšem rozčílením selhalo srdce, následkem čehož zemřel.

Skramlík se pak u soudu hájil tím, že nešlo o peníze, ale o zkušenosti k napsání knihy. Nakonec dostal šest let vězení, po čtyřech letech byl podmínečně propuštěn. Vincík, který se pokusil o sebevraždu, dostal u Vojenského soudu trest osm let. Popisuje deník.

Bylo to vlastně úplně jinak

Co deník zpočátku líčil jako senzační odhalení, lze ale vysvětlit slovy Skramlíkovy ženy. "Byla to umělá kriminalizace manželovy osoby z politických důvodů. On v té bance vůbec nebyl. Manžela jsem tlačila, aby požádal o soudní rehabilitaci. Než to stačil udělat, jeho tehdejší advokát Otakar Motejl jako poslední svědek toho, jak to bylo, zemřel," řekla Blesku Samková.

Také sám Skramlík hovoří o politickém podtextu. "Byl jsem ve vězení, ale ne za to, co je v rozsudku. Nikdy jsem loupež nespáchal a dokonce se ani neprokázalo, že jsem tam byl. Byl jsem donucen vypovídat určité věci, aby to nedopadlo hůře, například dvanácti lety za přípravu špionáže," vysvětlil deníku s tím, že jeho údajný čin je již dlouhou dobu vymazán z rejstříku.

O svých zážitcích z vězení a tlaku tajných služeb Skramlík píše ve své knize s názvem Kiosek na pláži, kterou publikoval pod pseudonymem Felix Bloom. Knihu vydalo nakladatelství Blinkr, které založil společně se svojí manželkou Klárou Samkovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…