ČSSD je dětinská. Vláda za amnestii nemůže, prohlásil Kalousek

06.01.2013 13:20

Hosty Otázek Václava Moravce byli ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Hlavním tématem bylo vyhlášení amnestie prezidentem Václavem Klausem. Sociální demokracie kvůli němu chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, což se Kalouskovi zdá dětinské.

ČSSD je dětinská. Vláda za amnestii nemůže, prohlásil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Sociální demokracie kvůli amnestii vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, jelikož ji spolupodepsal premiér Petr Nečas. „Vyvození odpovědnosti je nutné,“ uvedl Sobotka. „Tohle je exemplární případ selhání jak premiéra, tak prezidenta republiky,“ dodal předseda ČSSD s tím, že jeho strana by chtěla možnost udělovat amnestie omezit.

Je to tragédie

Kalousek odmítl, že by za rozhodování prezidenta byla odpovědná vláda. I jemu však vadí, jak je amnestie široká. „Dětinské je vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě, dětinské není se pohoršovat nad rozsahem. Já jsem také přesvědčen, že se to nemělo stát,“ prohlásil ministr.

Kalousek také nevidí důvod k vystoupení z koalice, se Sobotkou se ale shodl na nutnosti změnit ústavu. „Nechtěl bych to ale dělat pod návalem emocí,“ dodal. „Vy jste podle vaší logiky odpovědný za finanční machinace Stanislava Grosse, protože jste hlasoval pro důvěru jeho vládě. Proti tomu je tedy Petr Nečas hodný svatořečení,“ myslí si Kalousek.

„Ta argumentace, která hájila rozsah amnestie, byla – když to řeknu velmi, velmi slušně – nepravdivá,“ řekl Kalousek. Amnestii považuje za tragédii, ale snahu vyvolat hlasování o nedůvěře vláda považuje za opoziční divadlo.

Dalším tématem bylo účelové přerušení důchodů některými pracujícími penzisty kvůli tomu, aby jim zůstala sleva na dani. Podle Kalouska je jasné, že většina z nich dostane pokutu. „Během několika let může do druhého pilíře vstoupit až polovina populace. Během prvního roku očekáváme půl milionu lidí,“ řekl k důchodové reformě.

Domácnosti nemají peníze

Sobotka ale tvrdí, že ČSSD druhý pilíř zruší, pokud bude u vlády. „My budeme muset stabilizovat veřejné rozpočty a do toho patří i druhý pilíř,“ slíbil. Je přesvědčen, že se spoření u soukromých fondů stejně vyplatí jen těm nejbohatším. „Domácnosti na to nemají,“ doplnil.

Kalousek uvedl, že do konce volebního období už nepředpokládá žádné daňové změny. Sobotka to uvítal. „To, co jsme zažívali v posledních letech, byl v podstatě daňový horor,“ prohlásil. „Vy jste před volbami tvrdili, že vůbec nebudete zvyšovat daně a nakonec jste udělali pravý opak,“ obvinil Kalouska.

„Budou rozhodovat občané. Je tu velmi silná manipulace a snaha ovlivnit je tak, aby si mysleli, že budou vybírat ze dvou kandidátů. Je jich devět,“ upozornil Sobotka. „Česká televize je skoro stejně objektivní jako vaše strana,“ smál se Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…