ČSSD v Pardubickém kraji není spokojena s nejmenováním Pocheho

28.06.2018 12:42

Sociální demokraté v Pardubickém kraji, které ČTK oslovila, nejsou příliš spokojeni s tím, že předseda strany Jan Hamáček má řídit Ministerstva vnitra i zahraničí.

ČSSD v Pardubickém kraji není spokojena s nejmenováním Pocheho
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Původně navrhovaný kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche by se měl na ministerstvu stát politickým tajemníkem. Například místostarosta Chrudimi Miroslav Tekl to považuje za řešení ve stylu „chytré horákyně“.

„Je to jakési východisko z nouze, které by dlouhodobě nemělo existovat. Nemám ale fantazii odhadnout řešení, žádné dobré neexistuje,“ uvedl Tejkl. Osobně by místo Pocheho hned po prvních avizovaných výhradách prezidenta navrhl na ministra zahraničí Jana Kavana, i když na něj by mohli mít členové strany protichůdné názory.

Předseda pardubické okresní organizace ČSSD Leoš Malina vedení strany vytýká, že členům neposkytuje dostatečné informace. „Nevíme, jestli prezident porušil Ústavu či ne, nevíme, jaký seznam ministrů byl předložen a kdo na něm byl, nebo jestli předseda věděl o tom, že na něm Poche nebude a obešel tak stranu,“ uvedl Malina.

Poukazuje také na projev Jana Hamáčka na sjezdu ČSSD, který před časem kritizoval kumulaci funkcí. „Toto není cesta, jak voliče ČSSD přesvědčit o tom, že jsme důvěryhodnou stranou,“ dodal Malina. Vstup do koalice s hnutím ANO podporované KSČM dlouhodobě odmítá, podle něj se ČSSD do koaliční smlouvy nepodařilo prosadit požadované body.

Zastupitel ČSSD a bývalý místostarosta Svitav Miloš Vízdal zastává názor, že prezident republiky měl podle Ústavy jmenovat navržené členy vlády. „Jsem na rozpacích. Můj osobní názor je, že pokud prezident dostal jméno Miroslava Pocheho v návrzích, měl jej jmenovat,“ řekl ČTK Vízdal.

V tom, zda by se mělo odložit hlasování o důvěře vlády, než se situace vyřeší, nemají členové ČSSD jasno. Podle nich zatím nikdo s přijatelným návrhem nepřišel. Vízdal se ale kloní k názoru, že hlasovat by se mělo, aby se případně ustavila vláda s důvěrou, neboť vláda v demisi už pracovala příliš dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…