Česká humanitární organizace pomůže uprchlíkům v Srbsku a Makedonii

28.08.2015 10:11

Humanitární organizace Člověk v tísni uvolní 1,7 milionu korun ze svého fondu na okamžitou pomoc uprchlíkům v Makedonii a Srbsku. Tamní nevládní organizace pak budou nejpotřebnějším migrantům rozdávat vodu a potraviny, poskytovat psychosociální a právní pomoc a podávat informace o rizicích, jakými jsou pašerácké gangy. ČTK to dnes sdělil mluvčí nadace Petr Štefan. Organizace se chce podle něj zaměřit především na ochranu žen a dětí.

Česká humanitární organizace pomůže uprchlíkům v Srbsku a Makedonii
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Velká většina těchto lidí prchá před válkou nebo vleklými konflikty, a jsou tedy uprchlíky, nikoli ekonomickými migranty. Mají za sebou týdny putování a nutně potřebují základní humanitární, psychosociální nebo právní pomoc,“ prohlásil ředitel Humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička.

Asi 100 000 migrantů, mnozí ze Sýrie a dalších konfliktních oblastí Blízkého východu, vstoupilo letos do Srbska na své cestě na sever směrem do Maďarska a schengenské zóny volného pohybu. Maďarsko nyní staví čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot na hranicích se Srbskem ve snaze zabránit přílivu migrantů.

Počty uprchlíků se podle informací humanitární organizace každý měsíc zvyšují, pouze v červenci dorazilo do Srbska přes 29 000 uprchlíků. „Většina z nich, téměř 20 000 lidí, utíkalo z válkou sužované Sýrie, následovali uprchlíci z konfliktem svíraného Afghánistánu nebo Iráku,“ uvedl Člověk v tísni.

Podobná je podle nadace i situace v sousední Makedonii. Do zemí přicházejí i lidé z Pákistánu, Bangladéše, Palestiny či některých afrických států. Ženy a děti tvoří nyní již kolem 30 procent migrantů.

Podle OSN se očekává, že v příštích měsících bude jen do Makedonie denně přicházet až 3000 migrantů. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) před několika dny kritizoval Evropskou unii kvůli její migrační politice a vyzval k solidárnějšímu rozdělení břemene uprchlické krize. Mluvčí UNHCR Melissa Flemingová v Ženevě vyzvala k pomoci státům, jejichž možnosti jsou vyčerpány, jmenovitě Řecku, Makedonii a Srbsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…