Česko se obejde bez energie z uhlí i jaderných elektráren, prohlásil v ČT aktivista z Greenpeace

30.11.2020 20:47

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl člen uhelné komise a aktivista hnutí Greenpeace Jan Rovenský. Jak to vidí s koncem uhlí v České republice. Kdy to bude a co místo něho? Obnovitelné zdroje, zemní plyn a úspory.

Česko se obejde bez energie z uhlí i jaderných elektráren, prohlásil v ČT aktivista z Greenpeace
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Uhelná komise v čele s ministry Havlíčkem a Brabcem by tento týden měla dojít k rozhodnutí, odkdy se Česká republika obejde bez elektřiny z uhlí. První otázka na aktivistu Rovenského byla, zda opravdu tento týden nějaké rozhodnutí padne. „To upřímně řečeno nevím, je jasné, že pan ministr Havlíček hodně stojí o to, aby tam nějaké rozhodnutí padlo, ale když jsme se o tom bavili v rámci druhé pracovní skupiny minulý týden, tak bylo zřejmé, že většina těch stakeholderů i ti, kteří si přejí rychlý konec uhlí, jako jsme my, i ti, kteří si přejí spíš jeho pokračování, jako jsou odbory a průmyslové svazy, nejsou s tím termínem rozhodnutí úplně srozuměni,“ prohlásil aktivista.

„Ten důvod je, že nám ještě pořád chybějí podklady, zejména tzv. útlumové křivky. To znamená, že máme nějaké roky, ale není tam popsaná cesta, jak se k nim dostat. V tuto chvíli to vypadá, že jediné, o čem se bude rozhodovat tento týden, je ten konečný rok, kdy se bez uhlí obejdeme,“ vysvětloval Rovenský.

Moderátor informoval, že podle ministra Havlíčka jsou na stole tři scénáře. Tedy konec uhlí buď v roce 2033, 2038, nebo 2043. Podle Rovenského je nejpravděpodobnějším termínem rok 2038. „Já doufám, že nebudeme mít dva ministry průmyslu a že ministr životního prostředí bude ambicióznější a podpoří rok 2033, a v tu chvíli si myslím, že je reálná šance ten rok prosadit.“

„My od začátku považujeme za kompromis ten rok 2033, mně to řada kolegů vyčítá, že jsme měli postupovat razantněji, jako to dělají uhelné firmy, a měli jsme tlačit na dřívější termín. Ideální by byl konec uhelných elektráren v roce 2030 a je to technicky proveditelné,“ domnívá se aktivista.

Podle Rovenského by se Česká republika byla schopná obejít bez uhlí i bez jaderné energie. „A nemyslím si to jenom já, ale myslí si to i Bloomberg jako mezinárodní agentura, která není rozhodně ekologickou organizací, myslí si to Amber, což je německá odborná agentura, která zpracovávala studii vývoje české energetiky,“ prohlásil aktivista a dodal: „Existují tady prostě scénáře, které ukazují, že v roce 2030 můžeme vypnout všechny uhelné elektrárny.“

Padla také otázka, čím tedy nahradit elektřinu z uhelných elektráren. Rovenský prohlásil, že se tím komise zabývala a prý odvedla kvalitní práci. „Ty alternativy zde existují, ta první věc, kterou můžeme udělat, je skončit s vývozem uhelné elektřiny. Jedna třetina jde fakticky na vývoz, to je věc, kterou k bezpečnosti České republiky nepotřebujeme, a je to čistě komerční záležitost.“

Zdroji, které uhlí nahradí, jsou podle Rovenského obnovitelné zdroje, zemní plyn, který by ale prý fungoval jako záloha, jež by vykrývala špičky, kdy obnovitelné zdroje nefungují. A třetím zdrojem jsou prý úspory. Česká republika podle aktivisty má stále jednu z nejvyšších spotřeb energie, a to se podle něj změní modernizací průmyslu za stovky miliard z evropských fondů.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…