Český pacient ostrouhá. Výrobcům se nevyplácí dovážet léky

26.12.2013 9:31

Výrobci léčiv stahují některé léky z českého trhu a nechtějí na něm ani zaregistrovat část nových preparátů. Prý se jim to nevyplatí. Ministerstvo zdravotnictví sice tvrdí, že pacient není ohrožen, ale podle zástupce lékového úřadu tomu tak není. Na situaci upozornil server iDnes.cz.

Český pacient ostrouhá. Výrobcům se nevyplácí dovážet léky
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Nejvíce problematická situace panuje okolo očkování proti tuberkulóze. Výhradní dánský výrobce loni požádal o ukončení registrace, a tak se vakcína nedostane k malým dětem, u nichž dříve očkování bylo povinné. V současnosti se sice dováží očkovací látka z Francie, ale ta ani zdaleka nestačí pro všechny, lékaři proto očkují jen ty, u nichž je riziko nákazy tuberkulózou nejvyšší.

V Česku chybí i vakcíny proti břišnímu tyfu. "GSK momentálně nedisponuje dostatečnou výrobní kapacitou pro očkovací látku TypherixTM k pokrytí celosvětové poptávky po vakcíně proti břišnímu tyfu a muselo udělat rozhodnutí na základě nejvyšší medicínské potřeby, které země dodávky obdrží. Prioritu mají země, které jsou ve vyšším riziku nákazou břišním tyfem," uvedl pro iDnes.cz výrobce mluvčí české pobočky firmy Jakub Hofmann.

Netransparentní registrace léčiv blokují firmy

Česká republika se tak pomalu, ale jistě stává zemí, do níž se výrobcům léčiv nevyplácí dovoz léků. "Firma hodně zvažuje, zda přípravek v Česku uvede, či nikoliv. Vždy si počítá, zda tady může mít dostatek pacientů, aby se jí proces registrace a úhrady vyplatil. Pokud se to nevyplatí, tak sem přípravek neuvede," upřesnil Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Ta sdružuje česká zastoupení firem, které dokážou vyvinout a uvést na trh nové léky.

Tato neochota pramení především z regulací a nákladů na jejich plnění. "Podmínky registrací léčiv a jejich úhrad jsou v Česku netransparentní. Nejsložitější pro výrobce je to, když stojí na startovní čáře a není schopen říci, jak schvalování registrace léčiva dopadne. Nevíte ani, jak dlouho to bude trvat, protože se nedodržují lhůty, ani to, zda ve finále se to dostane k tak velkému množství pacientů, aby se vám to celé vyplatilo. To firmy blokuje v tom, aby tady nové věci uváděly. Ve finále proto klesá množství nově uváděných léčiv," dodal Dvořáček.

Svou roli ale zajisté hraje i například cena léků, která je podle výrobců jedna z nejnižších v Evropě, a velikost českého trhu. Podle Dvořáčka se totiž žádná z firem nedívá na Česko jako na samostatný trh. A za to, že český pacient dostane lék, prý vděčí jen tomu, že žije v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…