Čeští politici odmítají výrazně zprůhlednit financování stran, soudí Pehe

14.04.2013 8:57

Politolog Jiří Pehe na svém webu uveřejnil text, v němž nemilosrdně kritizuje neochotu českých politických stran zprůhlednit své financování. Je přitom lhostejné, zda jde o strany levicové či pravicové. Nikdo nepředkládá legislativní návrhy zákonů, které by nezávislému orgánu umožnily porovnat deklarované náklady na kampaně s náklady skutečnými. Nikdo také neřeší systém protislužeb. Kritický komentář vyšel také v deníku Právo.

Čeští politici odmítají výrazně zprůhlednit financování stran, soudí Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Rada Evropy ve Štrasburku, resp. skupina států proti korupci (GRECO), nedávno vystavila České republice nepěkné vysvědčení za nedostatečnou snahu ve věci zprůhlednění financování politických stran. Čeští politici však odmítají podnikat razantnější kroky. Politolog Jiří Pehe k tomu poznamenává, že svým kritikům dokonce posílají arogantní odpovědi.

Největší švindly zůstanou ukryty

"České orgány argumentují v arogantním úřednickém 'ptydepe', že naše právní normy, jejichž novelizaci v zájmu boje s úplatkářstvím nebo netransparentností stranického financování navrhuje GRECO, vlastně není třeba upravovat, protože kdyby si pánové a dámy ze skupiny GRECO přečetli správně ten či onen komentář k tomu či onomu zákonu nebo si správně vyložili existující legislativu, pochopili by, že Česká republika už téměř všechny požadavky GRECO splňuje," píše Pehe.

Odborník poukazuje na to, že koalice odmítla zřídit nezávislý orgán, který by financování stran kontroloval. Novela zákona o politických stranách sice těmto subjektům ukládá povinnost zřídit transparentní účty, přes které protečou peníze určené na kampaně, ale podle Peheho to zdaleka nestačí. Největší švindly se prý totiž nedějí na oficiálních stranických účtech. Mají spíše podobu systému protislužeb a "slev", které vládní návrh nepokrývá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…