Čeští učitelé před dětmi zesměšňují homosexuály, vyzkoumala nevládní organizace

10.02.2016 8:31

Výzkum o homosexualitě, který provedla Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), přinesl nečekané výsledky. Z 1314 dotázaných se jich stovka setkala s tím, že učitelé jinak sexuálně orientované studenty zesměšňují a útočí na ně. Píše o tom dnešní deník Právo s tím, že někteří učitelé dokonce dětem říkají, že homosexualita je nemoc.

Čeští učitelé před dětmi zesměšňují homosexuály, vyzkoumala nevládní organizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride 2014

Podle sociologa a zakladatele PROUDu Zdeňka Slobody je zjištění ohledně urážek a zesměšňování alarmující. „Výsledky jsou podobné pro žáky základních škol, učilišť, odborných škol i gymnázií. Ani poměr dívek a chlapců ve třídě nehraje v chování vyučujících roli,“ uvedl. Podle výsledků pětina respondentů slyšela nadávky od učitelů k homosexuálním spolužákům, osm procent respondentů se dokonce setkalo s tím, že učitelé popírali existenci homosexuality. 

Jedna ze studentek dokonce uvedla, že měla spolužačku, která školu kvůli jednomu z učitelů opustila. 

Podle průzkumu je patrné, že tři čtvrtiny respondentů mají svůj vztah k lesbám, gayům a bisexuálům pozitivní, transsexuálové však tak pozitivně vnímáni nejsou (55 %). Zajímavostí jistě je také to, že nejméně tolerantní jsou heterosexuální chlapci. 

Sloboda v rámci výsledků průzkumu poukázal na to, že za nesnášenlivostí a útoky na sexuální menšiny stojí nedostatek prevence ve vztahu k otázce homosexuální či bisexuální orientace či transsexuálů. 

K výsledkům se vyjádřila také Klára Laurenčíková, předsedkyně Vládního výboru pro práva dítěte. „Nemohu říci, že by mě výsledky průzkumu nějak výrazně překvapily. Učitelé jsou vzorkem společnosti a jejím odrazem. Bohužel, i pokud jde o nevědomost nebo šíření negativních postojů,“ uvedla pro Právo. Podle ní učitelé potřebují přípravu zaměřenou na prevenci homofobie. 

„Za minulého vedení ministerstva práce a sociálních věcí jsme vydali takovou příručku, ale současné vedení ji stáhlo na základě stížností některých lidí, kteří se vyjadřovali v tom smyslu, že tím homosexualitu mezi děti rozšíříme, což je samozřejmě nesmysl,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…