Chtěli mě donutit k rezignaci! Babiš odpovídal čtenářům PL a došlo na praní špinavého prádla v koalici

29.06.2016 18:40

Z PROFILŮ Ministr financí, předseda hnutí ANO a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš, se pustil do sepisování odpovědí na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Opakovaně děkoval za podporu a vyjadřoval se ke kauze Roberta Šlachty. Nebral si přitom servítky. Sociálním demokratům a lidovcům prý nešlo o nic jiného, než vyhnat Babiše z politiky, a on jim tu radost nemíní udělat, protože by z toho profitoval Miroslav Kalousek (TOP 09).

Chtěli mě donutit k rezignaci! Babiš odpovídal čtenářům PL a došlo na praní špinavého prádla v koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Čtenář vystupující pod označením 1000sa poukázal na to, že podle Cyrila Svobody z KDU-ČSL byla podpisem reorganizace policie porušena koaliční smlouva. Pán k tomu dodává, že by se měl Chovanec omluvit, ale je na to asi moc arogantní.

„Tudíž Chovanec lže a měl by se omluvit, ale on je tak arogantní, že nechá tajně zničit ÚOOZ, a premiér mu mohl alespoň doporučit, ať smlouvu nepodepisuje do jeho návratu z Číny. Vydržte, krajské volby ukážou, na čí straně voliči jsou,“ napsal občan šéfovi hnutí ANO.

„Hezký den, děkuji Vám za podporu. Máte pravdu. Je to tam napsáno,“ odvětil šéf české státní kasy. „Fakt nechápu, co tak zásadního spěchalo na podpisu té reorganizace. Nebo spíš chápu a je mi z toho zle. Je šílené, že se rozkládá nejúspěšnější protikorupční útvar v zemi. V minulosti se tak zásadní reorganizace policie vždy nejdříve řešily na vládní úrovni, následně na úrovni bezpečnostního výboru a až poté došlo k případnému schválení,“ doplnil.

Podle Babiše se ministr Chovanec snažil dostat pod kontrolu útvar, který odmítal sdělovat informace ke kauzám nadřízeným, čímž dostal pod kontrolu policii. Vicepremiér ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) tvrdí, že tím v podstatě končí boj proti korupci. Právě proto hnutí ANO hrozilo koncem koalice.

„Politiku neumím dělat a považuji ji za hnus. Proto když jsem viděl, co dělají Chovanec a ČSSD s policií, jak chtějí pod svou moc dostat poslední nezávislý útvar, tak jsem řekl, že u toho jim svítit nebudu,“ napsal dalšímu čtenáři. S koaličními partnery to ale bohužel nijak nepohnulo. Babiš proto dospěl k závěru, že sociálním demokratům a lidovcům šlo především o to, aby Babiš zmizel z koalice. A tu radost jim udělat nechtěl.

„Vlastně jsem i odejít chtěl, protože jsem nemohl vystát tu jejich aroganci a neustálé lži a přetvařování. No a pak mi to vlastně došlo. Jim od samého začátku nešlo o nic jiného, než mě donutit k rezignaci. Rozdělit si v koalici posty mezi ČSSD a KDU-ČSL a nechat se ve sněmovně tolerovat jako menšinovou vládu. Ostatně dohodu s Kalouskem a ODS už dávno měli hotovou. Čímž se nikdo z nich netajil a otevřeně nám na jednáních vyhrožovali, že už jsou dohodnutí. No a já jsem si uvědomil, že by poslední dva roky mého života byly úplně zbytečné. Symbol korupce a nejhorší ministr financí Kalousek už sliboval, jak zruší elektronickou evidenci tržeb, kontrolní hlášení, zákon o prokazování původu majetku půjde k ledu, ve sněmovně neskončí obchod s politickými trafikami a ČSSD bude mít pod plnou kontrolou i státní zástupce a nad vyšetřováním korupce se tady už úplně zavře voda,“ udeřil Babiš.

Místo toho se hodlá zaměřit na sestavení a schválení rozpočtu pro příští rok, tak aby bylo v maximální možné míře pomoženo občanům. „Držte nám palce,“ žádá. Právě podpora ze strany voličů ho prý v politice drží. Tu mu vyjádřila i paní Jarka D., která konstatovala, že ve vládě Babiš pracuje jako jediný. „Nemyslíte, že je nejvyšší čas ukončit trapnou činnost současné vládní koalice? Vždyť v ní pracujete jenom Vy. S partičkou kolem pánů Sobotky a Bělobrádka se smysluplně pracovat nedá, těm nejde o nic jiného než o koryta v Bruselu a udělají pro to cokoliv. Parlament je ochromený díky Kalouskovi a spol.,“ ptala se žena.

Babiš zopakoval, že se svými koaličními partnery nenechá z koalice vystrnadit a udělá všechno pro to, aby bylo schváleno maximální množství prospěšných zákonů, nad nimiž bude koaliční shoda. Koaliční vládnutí není nijak snadné, ale i tak je podle Babiše tato vláda velmi úspěšná a stabilní. Sám Babiš navíc navrhl zákony, které přispějí k lepšímu výběru daní, což pomůže této zemi.

Trvá také na tom, že proti němu mnohá česká média v čele s novinářkou Sabinou Slonkovou vedou antikampaň. Tvrdí se např., že Agrofert loboval za vyšší dotace, ale majitel firmy to odmítá. Stejně tak prý neví nic o tom, že by evropský úřad bojující proti podvodům OLAF vyšetřoval jeho firmu.

„Víte, mnoha lidem překážím. Naboural jsem letitý systém zkorumpovaných politických stran v České republice a kdekomu vadí, že vůbec existuju. Proto se mě snaží všemožně pošpinit a píšou články plné lží. Ne nadarmo se říká, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Bohužel i taková je v současné době česká žurnalistika,“ shrnul svůj pohled na věc český miliardář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…