Chudák, proč jste ho zabíjeli? V Německu se strhla bouře kvůli „sekyrkovému uprchlíkovi“

20.07.2016 13:01

Dlouholetá poslankyně v německém Bundestagu za stranu Zelených Renate Künast se stala terčem kritiky poté, co se na svém twitteru nepříliš šťastně vyjádřila k zásahu policie, po kterém zemřel afghánský uprchlík, jenž v pondělí večer napadl cestující ve vlaku sekyrou a nožem.

Chudák, proč jste ho zabíjeli? V Německu se strhla bouře kvůli „sekyrkovému uprchlíkovi“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapalování svíček za oběti teroristických útoků v Paříži

Když německý regionální vlak neplánovaně zastavil, sedmnáctiletý mladík se pokusil z místa činu utéci. Následně však byl po zásahu policie zastřelen. Šedesátiletá politička na svém twitteru na tuto událost reagovala značně kontroverzním způsobem, když se ptala, jestli bylo skutečně nutné jej usmrtit. Jako první reagovaly na její „otázku“ vlivné policejní odbory a označily zelenou poslankyni za „chytráka“. Reakce veřejnosti a některých ostatních politiků na sebe nenechaly dlouho čekat a ani ty si Künast za rámeček jistě nedá.

Lidé člence strany Zelených zejména vyčítají, že dělá z pachatele oběť. Její twitterový komentář odsoudila také vládní strana CSU, když jej nazvala „nenormálním“. Merkelové CDU její komentář označila za „naprosto nepřijatelný“. Nijak zvlášť však svoji stranickou kolegyni nebrání ani Zelení. „V takové situaci mohou oprávněnost použití střelné zbraně vyhodnotit pouze samotní policisté. Výrok Künast nebyl příliš promyšlený a patrně vznikl v zápalu boje,“ uvedl expert na zahraniční politiku strany Zelených Omid Nouripour.

Po vlně kritiky už podle týdeníku Spiegel začala couvat i samotná Künast. „Twitter zjevně poskytuje příliš malý prostor na to, abych mohla adekvátně reagovat na tento násilný útok,“ sdělila politička tiskové agentuře DPA. Následně politička na svém facebooku napsala, že bude i nadále klást v souvislosti s použitím zbraní policistů otázky. „Na jedné straně musí být pachatel zastaven, na straně druhé musí být vždy přesně specifikováno, proč byla použita střelná zbraň. To jen ukazuje, jaký má policie složitý úkol, a já k policistům právě proto chovám velký respekt.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…