Chybí místopředseda sněmovny. TOPka bude o nástupci Parkanové přemýšlet

12.07.2012 17:57

Poslanci TOP 09 hodlají v pátek diskutovat o novém místopředsedovi Poslanecké sněmovny. Poté, co odstoupila Vlasta Parkanová, totiž na vedení schůzí zbyli jen dva – Miroslava Němcová a Lubomír Zaorálek. Taková situace je prý neudržitelná.

Chybí místopředseda sněmovny. TOPka bude o nástupci Parkanové přemýšlet
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová po svém vyčerpávajícím projevu o své nevině za CASA

Vlasta Parkanová na funkci místopředsedkyně dolní komory parlamentu rezignovala ve středu krátce poté, co ji sněmovna vydala k trestnímu stíhání v kauze letadel CASA.

"Z hlediska čistě provozního je špatně mít pouze dva předsedající sněmovny," poznamenal k nynější situaci předseda vlády Petr Nečas. V takovém obsazení je podle něj možné zvládnout jen jednu či dvě schůze. Připomněl ale také, že sněmovna po pátečním jednání bude mít několik týdnů volno a sejde se zřejmě znovu až na počátku měsíce září. "Je tady dostatečný časový prostor pro jednání," myslí si premiér.

Jméno nástupce Parkanové už vedení TOP 09 podle všeho zná, oficiálně jej však nikdo prozradit nechce. "Nezlobte se," odrážel předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík opakované dotazy novinářů. Nabídku podle informací ČTK dostal a odmítl poslanec Stanislav Polčák.

Zdroje z TOP 09 však hovoří také o možnosti, že by jedno místopředsednické křeslo zůstalo neobsazené a "čekalo" by na chvíli, kdy se Parkanová z vyšetřování kvůli letadlům očistí a mohla by se tak do vedení komory vrátit.

Předsedkyně sněmovny Němcová ale už ve středu podotkla, že návrat Parkanové i po jejím případném očištění je velmi nepravděpodobný, protože politika je "nelítostná, nemilosrdná". Připomněla také, že exministryně obrany se prakticky řízení dolní komory neúčastnila už od poloviny června, kdy policejní žádost o její vydání přišla.

V čele sněmovny jsou nyní jen její předsedkyně Miroslava Němcová a jediný místopředseda Lubomír Zaorálek. Původní trojici místopředsedů jako první opustila koncem dubna nynější šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová poté, co VV odešly z vlády do opozice.

O funkci místopředsedy sněmovny by zřejmě mělo zájem uskupení LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake. Podmínkou pro takovou možnost je však vznik vlastního poslaneckého klubu. Peake si k získání dvou poslanců, které pro vznik klubu nutně potřebuje, dala čas "do podzimu". "Pokud by došlo k sestavení poslaneckého klubu, chtěli bychom s koaličními partnery jednat o zastoupení naší strany i ve vedení sněmovny," potvrdila Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …