Chybí peníze na cukrovkáře. K amputacím dochází zbytečně

25.08.2012 17:15

Ministr Leoš Heger brzy podepíše program, který upozorňuje na některé vady v českém zdravotnictví. Například na to, že často dochází ke zbytečným amputacím nohou kvůli cukrovce. Pacientům tu totiž chybí podiatrické ambulance.

Chybí peníze na cukrovkáře. K amputacím dochází zbytečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

"Nové podiatrie vznikají v poslední době málo. Myslím, že především z důvodů ekonomických a také kvůli nedostatečné propagaci podiatrie mezi ostatními odborníky - např. chirurgy," uvedla pro iDnes.cz Alexandra Jirkovská, zástupkyně přednosty Kliniky diabetologie pražského IKEMu.

Tento problém má ale příčin několik, další z nich jsou nízké lékové limity, což znamená nedostatek peněz na léčbu. Více než pětina českých cukrovkářů nedostala v roce 2010 základní lék medformin. Tedy 160 tisíc nemocných bylo léčeno pouze dietou, přestože taková léčba je pravděpodobně nedostatečná.

Další příčina je i na straně lékařů. Doktoři často systematicky neprovádějí pravidelné kontroly postupu nemoci. "Pro nízké lékové limity nejsou důsledně léčeny další rizikové faktory jako je obezita nebo vysoký krevní tlak," uvedla předsedkyně České diabetologické společnosti Terezie Pelikánová.

"Pokud se něco radikálně neudělá, bude za dvacet let na světě dvojnásobné množství nemocných s cukrovkou. Pro Česko to platí také, zároveň s rizikem, že péče o tyto nemocné nebude ufinancovatelná," upozorňuje.

Na tyto a další problémy upozorňuje Národní diabetologický program, jenž brzy podepíše ministr Leoš Heger. Platit bude deset let, ale podle Pelikánové by měl být závazný, jinak nemá smysl. To se však nestane.

"Materiály, které jsou vydávány ve Věstníku ministerstva zdravotnictví, mají doporučující charakter, nejsou právně závazné," vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…