Chyby ve fakturách pro Brusel nás budou stát desítky miliard, varuje Mládek

06.04.2012 19:58

Premiér Petr Nečas při plánování rozpočtu zjevně pozapomněl, že vládu primárně hodnotí voliči, ne londýnské finanční trhy, uvedl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD), který byl hostem pátečního pořadu Interview ČT24. Radikální snižování státního dluhu má podle něho negativní vliv na hospodářský růst země, přičemž vlivem chybné vládní politiky s velkou pravděpodobností Česko přijde o desítky miliard z evropských peněz.

Chyby ve fakturách pro Brusel nás budou stát desítky miliard, varuje Mládek
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

„Nízké úročení veřejného dluhu je důležitá věc,“ připustil v České televizi Mládek. „Ale má smysl jen do té míry, dokud vláda použije tuto věc ke zvýšení životní úrovně svých občanů,“ dodal s tím, že jediné, co současná vláda dosud předvedla, bylo strašení, snižování valorizace důchodů nebo zvyšování DPH. „Není jasné, čím vlastně vláda této zemi přispěla,“ dodal.

Podle stínového ministra financí by se vláda měla spíše než na export zaměřit na podporu domácí poptávky, která se na růstu HDP podílí více, než si je prý současná vláda ochotna připustit. „Měli by se věnovat tomu, aby neklesala domácí poptávka, tzn. lidi nestrašit, protože ekonomika je také o důvěře v budoucnost,“ upozornil. Svá slova doložil na příkladu hypoték, s jejichž zřizováním jsou lidé v dobách vládních krizí obezřetnější.

Úspory brzdí čerpání dotací

Problém české ekonomiky může být i v tom, že vláda není schopna čerpat peníze z evropských dotací. Kvůli snižování rozpočtů ministerstev prý snižuje rozpočty projektům, díky kterým by do ekonomiky přiteklo peněz mnohem více.

S podpisem smluv o projektech s nárokem na dotace vláda nelenila. „Vláda se soustředila pouze na podepisování smluv se subjekty s nárokem na čerpání evropských peněz,“ uvedl Mládek.

Projekty musí zaplatit stát

„Ve chvíli, kdy to stát podepíše, jde financování projektů nejprve z domácích zdrojů, pak se pošle do Bruselu faktura, tam ji přezkoumají a eventuelně proplatí,“ nastínil průběh čerpání dotací. Problém je ale v tom, že ne všechny projekty musí zástupci Bruselu proplatit, nasmlouvané peníze je ale stát povinen uhradit.

Jan Mládek citoval průzkum, zhotovené na zakázku Ekonomické asociace krajů, z něhož plyne, že proplacení 50 až 100 miliard je ohroženo kvůli formální nesprávnosti předložených smluv. Některé další projekty pak nemusí splňovat další kritéria k udělení dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…