Čím mladší, tím víc milují EU. Výsledek průzkumu mezi Čechy

23.06.2016 6:40

Hlasování o případném odchodu je tady. Právě dnes Britové rozhodnou o tom, zda jejich země zůstane součástí EU, či nikoli. Češi už mají jedno podobné hlasování za sebou, byť jen v internetové anketě. Ta ukázala, že si setrvání Česka v EU přejí občané velkých měst nad 100 tisíc obyvatel. Ukázaly také, že občané ve věku 39 až 59 let si přejí odchod z EU nejintenzivněji.

Čím mladší, tím víc milují EU. Výsledek průzkumu mezi Čechy
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Právě dnes budou Britové v referendu hlasovat o tom, zda chtějí zůstat členy EU, nebo se od tohoto evropského společenství odloučí. Sázkaři mají jasno a tvrdí, že občané ostrovního království v Unii zůstanou. Průzkumy ale ukazují, že výsledek bude velmi těsný, ať už bude jakýkoliv – server iDnes.cz v této souvislosti uspořádal anketu, zda by z EU mělo vystoupit i Česko. A výsledky jsou následující.

Tito lidé si výstup Česka z EU přejí nejvroucněji

„Ankety se zúčastnilo 98 830 čtenářů. Podporu odchodu České republiky z EU vyjádřilo 53,1 % z nich, pro setrvání bylo 46,9 %,“ připomíná server. Většinu hlasujících tvořili muži, žen se zúčastnilo jen 17 procent, přičemž něžné pohlaví bylo vůči EU o něco málo kritičtější. Zásadní rozdíly se ovšem projevily podle věku hlasujících. Zatímco občané ve věku 17 až 27 let preferují setrvání v EU, ve věku 28 až 39 let už jsou tábory zastánců a odpůrců setrvání v EU vyrovnané.

Lidé ve věku 39 až 59 let už jsou jasně pro výstup Česka z EU, pro tuto variantu hlasovalo 60 procent odpovídajících občanů. Nejstarší občané Česka od 60 let výše hlasovali většinou také pro Czexit, a to celkem v 56 procentech případů.

Zajímavý je také pohled na jednotlivá města České republiky, kde by platilo následující pravidlo. Čím je město větší, tím spíš budou jeho obyvatelé hlasovat pro setrvání v EU. Pouze ve městech nad 100 tisíc obyvatel by zvítězili zastánci setrvání Česka v EU, a to v poměru 53 procent ku 47 procentům. V menších městech by vítězili odpůrci EU. Ve městech od 5 tisíc do 50 tisíc obyvatel vedou dokonce poměrem 59 procent pro Czexit a jen 41 procent by bylo pro setrvání Česka v EU.

Odpůrci i zastánci EU se shodují v jednom: Líbí se jim volný pohyb osob a zboží

Stojí za pozornost, že příznivci a odpůrci EU se shodují v tom, že volný pohyb osob a zboží v rámci EU lze považovat za dobrou věc. Rozcházejí se však v pohledu na euro. Zatímco zastánci Evropské unie společnou měnu vítají, odpůrci EU ji považují za velkou hrozbu. Oba tábory se také shodují, že společná zemědělská politika v EU je problém. Není bez zajímavosti, že ani jeden z táborů nestojí o další integraci EU a rozšiřování společenství o další státy. Rozcházejí se v pohledu na společnou bezpečnostní politiku. Zastánci EU ji vítají, odpůrci českého setrvání v EU ji odsuzují.

Server k tomu dodává, že internetová anketa dopadla tak, jak dopadla, i proto, že v sociologických průzkumech se počítá s podobně velkými věkovými skupinami v populaci, které odpovídají na dotaz. Internetová anketa žádné takovéto omezení neobsahuje, takže může dopadnout jinak než klasické sociologické průzkumy, které se snaží o zachycení reálné struktury společnosti, pročež možnost hlasovat do jisté míry regulují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…