Ondřej Hejma: Přeji si brexit. Babiš půjde na prezidenta, to bude fičák!

22.06.2016 16:06

ROZHOVOR „Tohle představení mi ze všeho nejvíc připomíná Černé divadlo někdejší Laterny Magiky blahé paměti. Nikdo neví co se děje, ani kdo to hraje, ale líbí se to. Války policajtů jsou totiž věčné i vděčné, stejně jako zneužívání policie k mocenskému boji,“ říká pro ParlamentníListy.cz na konto tzv. reorganizace policie novinář a hudebník Ondřej Hejma. Dokonce se zamýšlí i nad tím, kdo může nakonec vstoupit do souboje o Pražský hrad a zda by Británie tzv. brexit zvládla.

Ondřej Hejma: Přeji si brexit. Babiš půjde na prezidenta, to bude fičák!
Foto: Archiv OH
Popisek: Hudebník Ondřej Hejma

Anketa

Měli by se otázky úrovně fotbalu a hokeje v České republice zhostit politici?

hlasovalo: 1859 lidí

Ve čtvrtek bude Velká Británie řešit v referendu, zda se od Evropské unie odpojí. Poškodil by podle vás tzv. brexit EU i samotné Brity?

Ač laik, myslím, že Británie by brexit zvládla hladce, protože pro ni EU už dávno není ekonomickým přínosem. Samotné EU by to podle mého pomohlo také, protože by to pomohlo nastartovat potřebné změny, a zároveň by to byl pro bruselské elity hmatatelný signál, že v podpalubí už fakt není dobrá nálada. Mé pohádkové přání se ovšem nesplní vzhledem k tomu, že kapři si svůj rybník nikdy sami nevypustí.

Měla by i Česká republika přemýšlet o podobném referendu? Například parlamentní strana Úsvit již po několik měsíců navrhuje, aby se poslanci začali zabývat návrhem ústavního zákona o referendu o vystoupení Česka z Evropské unie. Počátkem května Poslanecká sněmovna se zařazením tohoto bodu do programu schůze poslanců souhlasila, ovšem k projednávání bodu nakonec nedošlo. Je to špatně? Měli by mít Češi tuto možnost?

Něco jako czexit není na pořadu dne, protože Česko z mnoha důvodů prostě není Velká Británie. Naším osudem je zkrátka vyčkat, až si to „velcí kluci“ spolu vyříkají, snažit se v rámci možností přispívat k pozitivnímu řešení a doufat, že to nějak přežijeme. V tomto směru je situace srovnatelná s osmdesátými lety minulého století, kdy sovětskému experimentu už také nikdo nevěřil, ale příliš mnoho lidí do něj příliš mnoho investovalo, a proto bylo to loučení tak zdlouhavé, trapné a dodnes nepříliš srozumitelné. Věřme ale, že ten přerod bude i tentokrát sametový. Nic jiného nám ostatně nezbývá...

ČR „řeší“ již po několik dní tzv. válku policistů. Vše začalo ohlášenou reorganizací policie a následně šéf ÚOOZ Robert Šlachta ohlásil, že pokládá policejní odznak na stůl. To však rozpoutalo následné hádky mezi politiky. Podle jedněch je Šlachta hrdina, podle druhých zase chtěl mít v policii neomezený vliv a spolu s vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem chtěl prý ovládat zemi. „To není válka policajtů! Je to válka Ištvana a Šlachty proti zdravému rozumu!“ řekl mi včera v rozhovoru předseda spolku Šalamoun John Bok, který před lety pracoval v Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie a ve FBIS. Nedostala se podle vás tato věc se slučováním dvou policejních útvarů až za hranu, když se o ní hádají politici a koalice jako taková je v ohrožení?

Tohle představení mi ze všeho nejvíc připomíná Černé divadlo někdejší Laterny Magiky blahé paměti. Nikdo neví, co se děje, ani kdo to hraje, ale líbí se to. Války policajtů jsou totiž věčné i vděčné, stejně jako zneužívání policie k mocenskému boji. Šoubyznys je ale také změna, a tak můj ničím nepodložený dojem je, že postava Roberta Šlachty v tuto chvíli logicky omrzela své dramaturgy a scenáristy, protože složitá zápletka se už vyčerpala a katarze nikde. A tak po letech možná dochází k výměně rolí a možná i celého programu, ale v zásadě to není žádné drama, jen takový nekonečný televizní seriál.

Před nedávnem advokátka Klára Samková řekla na semináři Máme se bát islámu?, že je islám stejný jako nacismus, fašismus a komunismus a že je státní zločinnou a zločineckou ideologií. Co si o jejích slovech myslíte? Tuto věc již začala řešit dokonce i policie. Je to podle vás správně?

Stavění rovnítek mezi nejrůznější -ismy je normální pitomost, která k racionální debatě nepřispívá. Svobodu slova nicméně máme, tak nechť se policie věnuje důležitějším věcem, například viz výše.

Již se Evropská unie pohnula z místa ve věci řešení situace imigrantů? Řeší evropští politici podle vás tuto věc dobře?

O řešení vůbec nemůže být řeči, pokud stále slyšíme z významných míst v Evropě argumenty o tom, že příliv migrantů je pro nás v principu prospěšný. Pokud si někdo opravdu myslí, že je třeba Evropu geneticky osvěžit, případně jí dopřát veřejnoprávní otrockou sílu pro 21. století, je s námi amen.

Projekt Michaela Kocába Kroměřížská výzva má za cíl najít vhodného kandidáta na prezidenta České republiky, který by se mohl úspěšně postavit současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. V souvislosti s ní se v médiích objevovalo jméno textaře a podnikatele Michala Horáčka. O prezidentskou funkci se ale prý chtějí ucházet i senátor Zdeněk Škromach či ekonom Jan Švejnar anebo filozof Václav Bělohradský... Koho byste případně podpořil vy?

Konečně příjemná otázka, ve které nejde o život! Doufám, že Michael Kocáb by ve finále nebyl proti tomu, kdyby z Kroměříže vzešla jeho vlastní kandidatura. A kdyby pak došlo na souboj s Michalem Horáčkem, někdejším revolučním kolegou „mostařem“, mělo by to přesah až bůhvíkam... Ale žerty stranou. Podle mě do souboje o Hrad nakonec naskočí stranickou politikou zhrzený Babiš, a to bude teprve fičák!

O víkendu jste osobně blahopřál bývalému prezidentovi Václavu Klausovi k jeho 75. narozeninám. Čeho si na Klausovi vážíte? Souhlasíte s jeho názory na EU, na evropskou integraci, jste s ním zajedno v otázce přijímání migrantů?

Překládal jsem pro Václava Klause do angličtiny dvě jeho knihy „Evropská integrace bez iluzí“ a „Stěhování národů“, a jakkoliv bych je dovedl mocně kritizovat – hlavně z hlediska větné stavby – nenacházím v nich jedinou zásadní myšlenkovou chybu. Václav Klaus je vlastenec, jehož hlas je už půl století konzistentní součástí naší politické debaty, ať už veřejné nebo neveřejné. A pokud by se mu fakt podařilo na stará kolena naskočit do evropské politiky, bylo by to snad víc, než si zasloužíme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…