Čína zvedla v OSN ruku proti Rusku. V Moskvě znepokojení

01.05.2023 17:07 | Ze sítí

Ruský zpravodajský server vnímá změnu postoje Číny. Vychází z informace zveřejněné islandským zastupitelstvím při shromáždění OSN, kde se hlasovalo o rezoluci „Spolupráce mezi OSN a Radou Evropy“. Čína ji podpořila, stejně tak i další bývalé sovětské republiky. Zástupce Ruska při OSN autorům rezoluce vyčítá, že „agresi NATO proti bývalé Jugoslávii taky ignorovala“.

Čína zvedla v OSN ruku proti Rusku. V Moskvě znepokojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ambasáda ČLR

Podle ruského serveru The Moscow Times se zdá, že Čína změnila svůj postoj a poprvé se nezdržela hlasování při rozhodování o dokumentech v OSN, které obsahují podobně silné formulace ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Naopak Čína podpořila kolektivní usnesení Valného shromáždění OSN, které označuje Rusko za „agresora“.

Ruský server čerpal z informací zveřejněných islandským zastupitelstvím při příležitosti 77. zasedání Valného shromáždění OSN (United Nations General Assembly, UNG77) – každoročním setkání zástupců všech členských států OSN, které se koná v New Yorku a diskutuje se o globálních otázkách a příjímání rozhodnutí týkajících se mezinárodní politiky, bezpečnosti a rozvoje.

„Dnes UNG77 přijala rezoluci o „Spolupráci mezi OSN a Radou Evropy“ se 122 hlasy. Děkujeme našim spolupořadatelům a členům OSN za jejich podporu,“ stojí ve tweetu od islandského zastupitelstva.

 

 

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30017 lidí
Pro dokument s kódem A/77/L.65 hlasovalo 122 zemí včetně Číny. Hlasování se nezúčastnilo zemí 18 a proti jich bylo pět. Mezi nimi Sýrie, Nikaragua, Ruská federace, Demokratická republika Kongo a Bělorusko. Hlasování proběhlo 26. dubna 2023 před čtvrtou odpoledne.

Rezoluce o spolupráci OSN a Rady Evropy obsahuje označení Ruska jakožto „agresora“, vyzývá k nápravě škod způsobených obětem války na Ukrajině způsobené Ruskem a také k „postavení před soud všech, kdo se provinili porušením norem mezinárodního práva“. Dále dokument obsahuje i část o „bezprecedentních výzvách“, jimž Evropa v současnosti čelí, důsledkem ruské agrese vůči Ukrajině a dříve i vůči Gruzii.

The Moscow Times se zmiňuje i o tom, že pro rezoluci hlasovaly i další bývalé republiky Sovětského svazu jako třeba Kazachstán, Turkmenistán nebo Arménie. Dokument podpořily i „přátelské“ státy Ruska – Indie, Brazílie a Turecko.

Serhij Kislica, zástupce Ukrajiny v OSN po schválení dokumentu uvedl, že ruští diplomaté usilovali o odstranění formulace se slovem „agrese“ z rezoluce. Tito diplomaté jako důvod uvedli „zpolitizovanost“ odstavce dokumentu, který „nemá s otázkami rezoluce nic společného“. Zástupce Ruska v OSN Vasilij Něbenzja autorům rezoluce připomíná, že „agresi NATO proti bývalé Jugoslávii také ignorovala“ a „o osm let staré válce Ukrajiny proti obyvatelům Donbasu záměrně mlčí už osm let“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 01.05.2023 18:43:30
Co má společnéhho rezoluce o „Spolupráci mezi OSN a Radou Evropy“ s Ruskem a ukrajinským konfliktem? Již tohle je nějaké podivné a nevěrohodné.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…