Číňané do českých atomových elektráren? Dana Drábová má pochybnosti

01.11.2016 19:59

Šéfka státního úřadu pro jadernou bezpečnost v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu promluvila o jaderné energetice ve světě a v Česku. Je skeptická k tomu, že u nás Číňané dostanou možnost postavit jaderný reaktor v Dukovanech bez výběrového řízení. To ovšem nic nemění na tom, že se Čína chce stát energetickou jadernou velmocí a dělá pro to opravdu hodně.

Číňané do českých atomových elektráren? Dana Drábová má pochybnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Když tady před několika měsíci byl čínský prezident s podnikatelskou delegací, tak se o tom zřejmě mluvilo a čínská strana mohla projevovat zájem o dostavbu jaderných reaktorů v Česku, a to bez výběrového řízení. Drábová nad tím však kroutí hlavou. „Teoreticky je to možné, ale já mám o tom své pochybnosti,“ konstatovala dáma. Česko by se teoreticky mohlo ocitnout až u evropských soudů. Ministerstvo průmyslu a obchodu ovšem jasně konstatuje, že bude trvat na otevřené soutěži, aby měli šanci kteříkoli zájemci.

Pokud nerozhodneme teď, může to prý být i dost drahé

„Čína je tahounem jaderné energetiky ve světě. Ve světě je teď rozestavěno asi 65 reaktorů a z toho je jich přes dvacet v Číně,“ oznámila Drábová. Čína si jde za tím, aby v horizontu pár desítek let předběhla Spojené státy. Číňané přitom v oblasti dozoru nad elektrárnami spolupracují s Američany, kteří mají nejvíce zkušeností na celém světě. To, že americká strana nevyjadřuje žádné pochybnosti o bezpečnosti čínských elektráren, je také určitý ukazatel,“ podotkla k tomu expertka.

Obsáhleji se vyjádřila i k situaci jaderné elektrárny Dukovany. Pokud by šlo všechno ideálně, dukovanský pátý reaktor by měl být připraven k práci v roce 2035, a to už podle Drábové není příliš reálné. Na překážku tomu jsou i současný stavební zákon a komplikovaný povolovací proces. Pokud se nepodaří přibližně do roku 2030 postavit reaktor jaderný, politici budou muset vybrat třeba i drahé, ale hlavně rychlé řešení, aby lidé měli jistotu, že se žárovka rozsvítí, pokud stisknou vypínač.

V některých zákonech prý máme opravdu veliké díry

Ve druhé polovině pořadu se Drábová věnovala otázce svého působení v zastupitelstvu Středočeského kraje, kam byla zvolena. Vedou se totiž spory o to, zda smí být jako vysoká státní úřednice i krajskou zastupitelkou. Drábová chce na tuto otázku znát jasnou odpověď a nebojí se ani soudu. A to ani ne tak kvůli funkci pro nějakou Drábovou, ale kvůli lidem, kteří přijdou po mně,“ zdůraznila.

„Já jsem poměrně nešťastná z toho, že tu někdy zákony vznikají tak rychle, že v nich existují takhle velké díry... A já bych opravdu ráda viděla, aby někdo řekl, zda je natolik nepřijatelné, aby se nějaký vysoký státní úředník stal krajským zastupitelem,“ shrnula podstatu problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…