Co kdyby takto ničili mítinky fanoušci Babiše? Mluvilo by se o svobodě, nebo o lůze a odpadu? Právník má dotaz

05.08.2022 16:36

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš prozradil, co říkává svým odpůrcům na setkáváních s občany. Nahlédněte.

Co kdyby takto ničili mítinky fanoušci Babiše? Mluvilo by se o svobodě, nebo o lůze a odpadu? Právník má dotaz
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš se na svých politických mítincích, na kterých občany přesvědčuje, že za Babiše bylo líp, setkává také se svými odpůrci. Z Třeboně ho vypískali. I jinde narazil.

Ale rozhodl se, že to nenechá jen tak a prozradil, co na akcích s obytňákem předčítá. Jde o text právníka Petra Kolmana z deníku Právo, kde stojí, že praxi narušování politických mítinků konkurence hojně využívali už italští fašisté a němečtí nacisté před sto, potažmo devadesáti lety.

A teď se s podobným chováním setkávají různí politici v Evropě, v Česku např. bývalý premiér Andrej Babiš. Kolman má za to, že takovéto chování by měli odsoudit politici napříč politickým spektrem, neboť by jim mělo být jasné, že sami takové narušitele na svých vlastních mítincích nemohou potřebovat. Komentátor deníku Právo však konstatoval, že se ozývají hlasy, že to Babišovi patří.

„Představme si, že by obdobným způsobem přišli voliči ANO, SPD nebo jiné opoziční strany či hnutí narušovat třeba mítink konkurence. Také by zastánci svobodného narušování mítinků mluvili stejně? Anebo by spustili písničku o ‚proputinovské lůze‘ či o ‚lidském odpadu‘ neschopném vést dialog? Trochu to připomíná vousaté bujaré přirovnání: všichni svatebčané zvraceli, jen pan starosta explicitně reklamoval prošlý vlašský salát... Skutečný demokrat, i když třeba Andreje Babiše nevolí a nepodporuje, by neměl šlapat po ústavně zaručené svobodě shromažďování. Anebo se bude čekat, až někdo místo s vajíčkem přijde s mačetou?“ otázal se Kolman

Připomněl, že v Česku se k narušování politických mítinků vyjadřoval i český soud a to v kauze Miloše Zeman a zvukaře Jaroslava H., který na politické akci prezidenta pouštěl co nehlasitěji píseň Modlitba pro Martu. Soud konstatoval, že takováto forma projevení nesouhlasu s prezidentem je v pořádku, z čehož komentátor dovodil, že vyjádřit svůj politický postoj je v pořádku, ale musí se to obejít bez násilí.

Andrej Babiš promlouvá

 

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …