Co kdyby vám někdo ukradl barák, hájil kardinál Vlk restituce

27.08.2012 12:24

Kardinál Miroslav Vlk zkritizoval českou politiku i společnost, odmítající církevní restituce. Poslanec a bývalý kněz František Bublan však namítá, že takový přístup poznamenává vztah české veřejnosti k církvi a nakonec se obrátí proti ní. Už prý má zprávy od farářů, že nálada veřejnosti není církvi příliš nakloněna.

Co kdyby vám někdo ukradl barák, hájil kardinál Vlk restituce
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

„Politika mě rozčiluje, protože vidím dědictví komunistické doby. Lidé nehledají pravdu a hodnoty,“ kritizoval bývalý metropolita v magazínu Týden. Lidé to prý berou tak, že si mohou dělat, co chtějí, a nectí se odpovědnost vůči společnosti. „Zvláště v restitučním procesu je to vidět,“ naráží na ožehavé téma posledních dní.

„V těch diskusích se říkají takové bláboly a nesmysly. A nikdo se neptá, kde je právo. A to, že je v ústavě zakotveno právo vlastnit, to nikoho nezajímá. Jen se diskutuje - a jsou to většinou lži - že to církvi nepatřilo.“

Smutné podle něj je, když se tak chovají i někteří politici, například prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který řekl, že církev požaduje náhradu majetkových křivd ve větším rozsahu, než byly spáchány. „Pan Dienstbier chce být zvolen do různých funkcí, tak si vymýšlí. A já říkám: Pozor na tyhle kandidáty, oni nemají smysl pro spravedlnost a pro právo.“ Kdyby prý Dienstbierovi někdo "ukradl barák", tak by podle této logiky měl také mlčet.

Bublan: Církev to poškodí, a stejně si s tím nebude vědět rady

František Bublan, bývalý katolický kněz a dnes poslanec ČSSD, pro ParlamentniListy.cz řekl, že považuje kardinálovy útoky za zbytečné. "Mrzí mě, že se pan kardinál politicky angažuje," komentuje jeho vyjádření.

K námitkám ke spravedlnost restitucí jako vystudovaný teolog říká, že v křesťanském smyslu má spravednost trochu jiný význam. "Tam je o vztahu k člověku. Spravedlivý je ten, kdo projeví lidskost," myslí si a obává se, že současné vystupování církevních hodnostářů naopak vztah církve k občanům naruší.

"Mám i ohlasy od farářů, kteří připouštějí, že to církev mezi lidmi poškodí," tvrdí.

To si uvědomuje i kardinál Vlk, který v rozhovoru uvedl: „Kristus řekl: Mě pronásledovali, i vás budou pronásledovat. Čili my tohle určitým způsobem bereme, že to patří k charakteru církve, být pronásledován.“ František Bublan však takový postoj neschvaluje.

Podle Bublana je navíc velkou otázkou, jak  budou církve, až přestanou být financovány státem, schopny si z majetku generovat prostředky na svůj provoz. "Bojím se, že to církev nezvládne," říká Bublan. Ukazuje příklad Slovenska, kde již po několika letech je většina navráceného majetku ve vlastnictví bank či jiných soukromých společností. 

"Myslím si, že stejně za deset let budeme muset řešit otázku financování církví, například asignacemi," zmiňuje návrh, který nedávno předložila ČSSD. Toto řešení, při kterém by lidé mohli částku věnovanou církvi odečítat od daně, by podle něj mohlo ročně přinést církvím až 1,5 miliardy. "A navíc by to lidi s církví spojilo," věří.

Pro ParlamentníListy.cz reprodukoval i názor členů křesťansko-sociální platformy ČSSD, jejímž je členem. Podle něj většina frakce současnou podobu vyrovnání státu s církvemi odmítá, ovšem je znát rozdíl mezi katolickými a nekatolickými příslušníky frakce. Někteří katolíci podle něj byli ochotni navrhované vyrovnání akceptovat, zatímco někteří z nekatolíků dokonce podepsali petice proti vracení majetku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…