Co to děláte, vyčetl Babiš lidem po návratu z terénu. A Zaorálek zrudne

20.12.2020 18:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém nejnovějším týdenním hlášení „Čau lidi“ okomentoval své návštěvy v nemocničních zařízeních. V nich řešil přípravu na proočkování české veřejnosti. Dostala se mu však zprávy i od týmu řídícího antigenní testování. „Evidují různé případy, že lidé chtějí po personálu, aby když jim vyjde pozitivní test, jim dali potvrzení, že jsou negativní,“ zhrozil se premiér, prý tomu „vůbec nerozumí“. Připojil též slova ke kompenzacím. Těch se dočkají i lidé z kultury. Ne však zásluhou ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Ministr kultury se k tomu neměl,“ zaznělo. Výprask od šéfa vlády dostala i opozice.

Co to děláte, vyčetl Babiš lidem po návratu z terénu. A Zaorálek zrudne
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Babiš úvodem opět popřál pěknou poslední adventní neděli a pak již přešel na samotné hlášení. Zmínil, že navštívil během soboty hned trojici nemocničních zařízení v Praze, a to kvůli přípravě na očkování. „Čeká nás pravděpodobně v novodobé historii nejdůležitější akce,“ okomentoval očkování občanů.

Následně se ministerský předseda pustil do komentování schvalování rozpočtu, pro který se mu nedařilo najít spojence. Přijetí odmítala opozice a komunisté jej podmiňovali splněním požadavků na zkrouhnutí peněz naší armádě. Nakonec ANO s ČSSD po dlouhých jednáních komunistům ustoupily a splnily komunistický požadavek převést deset miliard z rozpočtu armády do rezervy.

„Já bych začal otázkou. Víte, co je to pokrytectví? Píše se o něm už v Bibli, a já jsem si teď schválně našel jeho moderní českou definici, podle které je pokrytectví prostě přetvářka, která se může projevovat jako rozpor mezi vědomým chováním osoby a jejím vnitřním přesvědčením. A přesně tak se zachovali opoziční poslanci při schvalování státního rozpočtu,“ ohodnotil chování opozice. Její poslance vyzval Babiš při schvalování rozpočtu k odchodu ze sálu, aby jej tak němě podpořila. To však opoziční síly odmítly udělat. „Jsou to skutečně největší pokrytci ze všech. Oni se totiž pořád přetvařují, jak jim jde o dobro naší země, o vaše dobro. Ve skutečnosti jim ale jde jenom o sebe,“ rozčílilo to premiéra, který prý nechápe, proč „v tomto nejtěžším období tohle dělají“.

„Oni měli tu šanci, aby se v této klíčové chvíli pro naši zemi zachovali zodpovědně. Oni ji ale totálně promarnili, protože jsou zkrátka pokrytci. My jsme se dostali do situace, kdy KSČM trvala na tom požadavku převést deset miliard z rozpočtu armády do rezervy. Opakovaně jsme jednali, několik dní jsme jednali. Přerušili jsme schvalování státního rozpočtu snad poprvé v historii naší země, nic nepomohlo. Nakonec jsme s tím museli souhlasit, protože zkrátka opozice nás nechala na holičkách,“ vysvětlil, proč podle něho vládní strany i přes svůj počáteční odpor přistoupily na požadavky komunistů.

Kdyby bylo rozpočtové provizorium, znamenalo by to podle premiéra „totální paralýzu celé země“.

Ke kompenzacím majitelům, kteří museli kvůli vládním restrikcím zavřít, ujistil, že vláda z veřejných financí proplatí 100 % kompenzací na mzdy a odvody zaměstnanců.

Pomoc by měla zamířit i do kultury. Ne však zásluhou ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD): „Pan Havlíček, jelikož ministr kultury se k tomu neměl, a vlastně žádný program pořádně nevytvořil pro kulturu, tak prosadil další miliardu pro podnikatele v kultuře, dostanou celkově 1,75 miliardy, kterou mohou čerpat.“

Dále zhodnotil průběh testování antigenními testy. Těch mělo být podle premiéra od 4. 12. do 19. 12. zrealizováno 531 461. V nadcházejícím týdnu si je navíc rezervovalo dalších 106 705 občanů.

Zmínil, že se k němu dostala zpráva z terénu: „Já tady mám zprávu od integrovaného centrálního řídícího týmu, kde tedy říkají, že evidují různé případy, že lidé chtějí po personálu, aby když jim vyjde pozitivní test, jim dali potvrzení, že jsou negativní. Takže samozřejmě to je chování, které není v souladu se zákonem. Vůbec tomu nerozumím, proč to ti lidé říkají.“

Závěrem též šéf vlády zopakoval, že 26. 12. dorazí do naší republiky vakcína firmy Pfizer, a to v počtu celkově 9 750 dávek. Jak se dávky rozdělí, bude zítra Babiš domlouvat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Podotkl, že usilují i o další dávku 19 500 vakcín v týdnu od 28. prosince, která původně nebyla v plánu.

„Co se týče marketingu a komunikace, tak tam musí ministerstvo zrychlit a spustit kampaň, která přesvědčí, že je to jediná cesta. Jediná cesta k tomu, abychom se vrátili k normálnímu životu,“ uzavírá premiér.

Celé video můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…