Čtyři desítky Paroubkových příznivců protestovaly proti sKartám

13.05.2013 19:13

Zhruba čtyři desítky přívrženců strany NS-LEV 21 Jiřího Paroubka protestovaly dnes u ministerstva práce proti sKartám. Šéf strany i předseda pražské krajské organizace vyzvali ministryni Ludmilu Müllerovou (TOP 09) ke zrušení projektu. Náhradu škody by podle nich měli zaplatit ze svého členové vlády, kteří vznik systému umožnili.

Čtyři desítky Paroubkových příznivců protestovaly proti sKartám
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

"Sociální karta je zbytečná stejně jako tato vláda. Měla by skončit sKarta i vláda," uvedl Paroubek. Podle něj bylo cílem projektu sKaret "dát vydělat soukromé bance a pak získat provize". Šéf NS-LEV 21 kritizoval kabinet i za škrty v rozpočtu. Podle šéfa pražské krajské stranické organizace Přemysla Votavy organizátoři doručili dnes ministerstvu výzvu k ukončení projektu. Po zhruba 20 minutách se demonstranti rozešli.

Sněmovna by mohla tento týden projednávat návrh senátní novely, která sKarty ruší. Skončení provozu žádají sociální demokraté. Pro jsou i vládní ODS a LIDEM, naopak TOP 09 je proti. Müllerová kabinetu už dvakrát navrhovala úpravu pravidel používání sKaret, vláda to ale odmítla. Doporučila ministryni, aby připravila stopnutí systému a jednala o něm i s Českou spořitelnou. Banka systém provozuje, má na to smlouvu do roku 2024. Ministryně minulý týden oznámila, že chce nejdřív nechat propočítat, kolik by stálo zrušení a kolik úprava projektu. Výsledek předloží vládě.

K sKartě nyní lidé automaticky dostávají spořitelní konto, přes které k nim dávky putují. Se sociální kartou mají vybírat peníze od státu z bankomatu či platit v obchodě. Systém kritizuje třeba rada postižených, ombudsman i ochránci soukromí. Úřad pro ochranu osobních údajů dal ministerstvu práce půlmilionovou pokutu za předávání osobních údajů lidí soukromé bance. Resort má na nápravu čas do pololetí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…