Dávali to dětem do pokladničky. Nová fakta v kauze údajně zkorumpovaného soudce

29.03.2018 7:51

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer byl obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných. Ministr spravedlnosti zprostil Elischera funkce. Čtvrteční MF Dnes se podívala na Elischerův případ podrobněji. Toto zjistila.

Dávali to dětem do pokladničky. Nová fakta v kauze údajně zkorumpovaného soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V říjnu 2017 vydal soudce Ivan Elischer zajímavý verdikt. Policie si došlápla na vietnamský drogový gang a jednomu z jeho členů zabavila 881 tisíc korun. Muž je chtěl zpátky, ale soud první instance mu nevyhověl. Došlo ovšem na odvolání, které přistálo na stole Ivana Elischera. A ten už žádost o vrácení peněz vyhověl s tím, že šlo o úspory dětí z dětské pokladničky. 881 tisíc korun. Právě kvůli podobným verdiktům je teď Ivan Elischer obviněn z přijímání úplatků.

„Jedná se o darované peníze příbuzných a známých, které dávají dětem do této pokladničky při návštěvách u obžalovaného. Jde o tradici udržovanou ve vietnamské komunitě,“ uvedl Elischer v rozsudku.
Podle policie peníze pocházely z výroby a prodeje pervitinu a vietnamský gang stál hodně o to, aby se peníze vrtátily do „pokladničky dětí“. Nějak se dozvěděli, že na vrchním soudu v Praze sedí člověk, který je za „všimné“ ochoten vyjít obžalovaným vstříc. Do kanceláře Ivana Elischera proto jednoho dne dorazil Nguyen Quoc Hung a sdělil soudci, že chce peníze zpátky. A pokud ještě jednomu z obžalovaných sníží trest alespoň o dva roky, dočká se odměny. A Ivan Elischer vyhověl.

Vrátil vietnamskému gangu i 4 miliony korun, které zabavila policie v jedné z bezpečnostních schránek. Soudce konstatoval, že peníze nepocházely z trestné činnosti, nýbrž z prodeje domu, který obžalvaný před časem prodal za 5 milionů korun. Smlouvu o prodeji domu prý soudce sám doplnil do spisu.

„Až dosud nebylo známo, zda a jak si Elischer a zprostředkovatelé úplatky dělili. Kriminalisté sice v odposleších slyšeli o úplatcích, sledovali soudcova přítele, který z konspirativních schůzek nosil igelitové tašky s podezřelým obsahem, ale zda peníze doputovaly až k Elischerovi, si nebyli stoprocentně jistí. Nepomohla jim ani razie, při níž prohledali jeho dům. Téměř žádné peníze nenašli a ani výpis z jeho účtu neukazoval na statisícové sumy, které měl podle mínění vyšetřovatelů inkasovat od vietnamského prostředníka. Ani v katastru nemovitostí Elischer nic nemá,“ napsal deník.

Až najednou přišel zlom. Policisté dokázali Elischera spojit s podezřelými penězi. Jeden z bankovních úředníků si vzpomněl, že nahlásil podezřelou transakci soudce Elischera, ke které došlo v době, kdy se měl rozdělovat zisk z korupčního jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…