Děsivé VIDEO z vymlácených nemocnic v Sýrii. Může za to prý Asad

10.05.2016 8:00

Britský televizní kanál Channel 4 přináší divákům vskutku hrůzostrašnou podívanou přímo z epicentra konfliktu na Blízkém východě, ze syrského Aleppa. Průmyslové kamery v jedné z místních nemocnic zaznamenaly poslední minuty ze života několika syrských mužů, žen a dětí před tím, než na nemocnici dopadla bomba.

Děsivé VIDEO z vymlácených nemocnic v Sýrii. Může za to prý Asad
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Podle reportéra britského kanálu jsou syrské nemocnice, zejména ty malé a ty nacházející se ve válečných zónách, jako rodiny. Právě takovou nemocnicí je prý i ta v al-Quds ve vzbouřenecké části Aleppa. To reportérovi sdělil její ředitel, který byl už na cestě domů, když se nemocnice ocitla pod křídly bombardérů.

„My, zaměstnanci zdejší nemocnice, spolu trávíme mnohem více času než se svými rodinami. Společně jíme a pijeme, sdílíme své strasti i slasti. Opravdu tady vládne rodinná atmosféra, a to od ředitele až po nejmladší zaměstnance,“ sdělil čtvrtému kanálu finanční ředitel nemocnice al-Quds.

Ve středu 27. dubna v půl desáté večer letecký úder Asadových letadel zasáhl sousední budovu nemocnice, takže všichni spěchali na pohotovost, jelikož čekali přívoz raněných a mrtvých.

Již citovaný finanční ředitel nemocnice byl v tu dobu už doma se svou těhotnou manželkou. Řekl jí: „Zajdu se podívat do nemocnice, jestli je tam všechno v pořádku. Blízko se bombardovalo.“

Nedlouho po jeho návratu do nemocnice ovšem spadla další bomba, tentokráte právě na nemocnici, v níž se nacházel. Průmyslové kamery nainstalované v různých částech nemocnice zachycují osudy lidí, kteří se v době náletů na místě nacházeli.

Kamera číslo 3, která se nachází v přízemí nemocnice, zachycuje dr. Ahmeda, nemocničního zubaře. Ten štěstí neměl. „Možná, že kdyby se býval méně soustředil na svůj telefonát, kdyby popošel o půl metrů dále ode dveří, mohl si zachránit život,“ míní reportér.

„Byl součástí naší rodiny. Navíc se zrovna nedávno oženil. Má dítě. Teď je mrtev. Zabili ho v čekárně, kde telefonoval v momentu, když se tam propadl strop,“ sdělil britskému kanálu finanční ředitel nemocnice.

Na stejném záběru, z kterého je patrné, že se nemocniční zubař ocitl pod propadlým stropem, se po chvíli objeví přeživší osoba. V rukou nese nemluvně. Je evidentně otřesená, když prochází skrze rozvaliny. Něco křičí směrem do trosek. Zjevně nemůže najít cestu ven, obrátí se tedy zpět.

V jiné části přízemí nemocnice se v době útoku nacházel Abu Mohammed, nemocniční vrátný, který pomáhá návštěvníkům. Je otcem tří malých dětí. Údajně byl v nemocnici velmi oblíbený, všichni ho tam měli rádi. „Byl to prostý muž a byl všemi respektován. Věděl, jak jednat s mladými i se staršími. Dokázal v sobě utlumit hněv a šok lidí,“ řekl o něm finanční ředitel.

Abu Mohammed byl jedním z těch, kteří letecký útok na nemocnici nepřežili. Byl tak jedním z 55 lékařů, zdravotních sester, pacientů, žen, mužů a dětí, kteří v důsledku náletu na nemocnici al-Quds v Aleppu přišli o život.

„Žít v Alepu znamená žít mučednický život. My se zde považujeme za živé mučedníky. Když se nacházíte v Aleppu, musíte být připraveni na to, že zemřete každou chvíli. Ať už doma, nebo na ulici,“ dodal finanční ředitel nemocnice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…