Dlouhý upozornil Okamuru: Toto můžete způsobit Vaší stížností na volby

02.01.2013 9:43

Vyškrtnutý prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý napsal pro Lidové noviny text, ve kterém vysvětloval své rozhodnutí nepodávat proti svému vyřazení stížnost k Ústavnímu soudu. Na rozdíl od Tomia Okamury prý nevěří, že existoval jakýsi plán na záměrnou likvidaci některých kandidátů, a navíc by podle něj mohl odklad voleb přinést mnohé zásadní problémy.

Dlouhý upozornil Okamuru: Toto můžete způsobit Vaší stížností na volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

„Všichni jsme od začátku věděli, že prováděcí zákon je mizerný, a rizika jsme znali,“ píše Dlouhý. Podle něj však nešlo o záměr, ale spíše o úřednický šlendrián. Hlavní důvod, proč nechce podávat stížnost, je však ten, že nechce, aby se prezidentská volba zdržela. To by totiž prý mohlo přinést velmi závažné důsledky.

Ty se týkají především Ústavního soudu. Ten již dnes není úplný a v následujících měsících vyprší mandát dalším soudcům. Pokud by nebyl zvolen prezident, navrhovali by po vypršení mandátu Václava Klause kandidáty lidé, kteří přebírají jeho kompetence - předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a předseda Senátu Milan Štěch.

V tom případě by se podle Dlouhého stal Ústavní soud předmětem politických dohod. A to rozhodně není žádoucí. Podobné riziko pro ParlamentníListy.cz naznačila i bývalá ústavní soudkyně, senátorka Eliška Wagnerová.

„Ty kompetence se v takovém případě dělí mezi předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny. A jen v případě, když by byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna, takže by zkrátka nebyla, teprve pak by tyto kompetence padly na předsedu Senátu,“ vysvětlovala bývalá místopředsedkyně ÚS.

Právě proto Dlouhý nechce, aby došlo k odkladu prezidentských voleb. Proto je nechce blokovat ústavní stížností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …