Dnes jsou už jiní komunisté než byli ti před revolucí? Historik varuje

23.02.2018 20:31

Jak moc zákeřný a nečekaný byl před sedmdesáti lety únorový komunistický převrat a proč v někom vyvolává podobnosti se současným vývojem, to prozradil v Interview na ČT24 historik a publicista Luděk Navara.

Dnes jsou už jiní komunisté než byli ti před revolucí? Historik varuje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Na událost zvanou „Vítězný únor“ se podle Navary nesmí hledět jako na jednotlivost. „Já sám to přirovnávám k jakési večeři o mnoha chodech. K večeři, kde se projedla svoboda, demokracie a jedním z těch chodů byla cesta prezidenta Beneše do Moskvy během války, nebo Košický vládní program, který znemožnil opozici v poválečném Československu a zákázal některé politické strany,“ uvedl Navara, který také připomněl i odmitnutí Marshallova plánu v roce 1947. „Vítězný únor byl jen sladká tečka – zákusek této večeře, který si komunisté vychutnali a na jazyku jim při vzpomínce sládne ještě dnes,“ dodal.

Část komentátorů a historiků tehdy i dnes říká to, že chybou demokratických stran bylo, že i ony se chovaly amatérsky. Tím umožnily, že komunisté mohli ve společnosti vyvolat dojem, že to všechno se skutečně odehrává za souhlasu velké části obyvatel s komunistickou politikou. „S překvapením sleduji, že se mluví o chybách i spoluvině demokratických politiků nebo prezidenta Beneše,“ řekl Navara. Ten na události vídí pouze jednoho viníka – komunisty, kteří nasilným způsobem pod pohrůžkami uchvátili moc a uvrhli tuto zemi do totality a doby temna, která trvala desetiletí. „Těžko můžeme dnes vyčítat demokratům, že se chovali demokraticky,“ míní.

Podle Navary zde svou roli sehrál i nepřímý nátlak z Moskvy. „Víme, že 19. února přiletěl náměstek ministra zahraničí Valerian Zorin, nevíme, jaké hrozby nastínil, ale důležitou roli jistě sehrál. Víme i to, že za všemi okolními hranicemi s výjimkou západní zóny Německa se nacházeli sovětští vojáci,“ řekl Navara a zmínil, že to jsou skutečnosti, které vykolíkovávaly manévrovací prostor pro budoucí směřování Československa.

I letos se odehrává několik akcí současné komunistické strany, které jsou nazvané jako „slavnostní shromáždění“, podle Navary jde však více než připomínání události Vítézného února o jisté náznaky, které nás spojují s obdobím mezi lety 1945 až 1948. „Stejně jako tenkrát je horší dopátrat se pravdy, dřív vládla lež a propaganda a velmi silně ovlivňovala veřejné mínění a dnes vidíme, k čemu to vedlo,“ řekl Navara.

Nový předseda sociální demokracie Jan Hamáček České televizi sdělil, že sice uznává bolavou zkušenost, kterou sociální demokraté s komunisty mají, ale podle něj jde v současné době o jiné komunisty. Nyní mají komunisté od roku 1989 největší šanci podílet se na podpoře vzniku vlády. „Komunisté velmi dobře dokáží klamat, lhát, předstírat a naznačovat, že svou stranu a své příznivce vedou jiným směrem než ve skutečnosti,“ varoval Navara.

„Poté, co komunistí získali absolutní moc, se začaly dít věci. Nevíme, co by udělali dnes, kdyby se opravdu dostali k moci, a jak by se chovali, jestli demokraticky, nebo ne,“ uzavřel Navara s tím, že stále je mnoho lidí klamáno propagandou, která k nám proniká falešnými a lživými hesly, a lidé tápou stejně jako tehdy. Nedokaží prý proto identifikovat správně hrozby. „To nás nejvíce spojuje s obdobím kolem roku 1948. Zmatená společnost snáz podlehne svodům někoho silného s jasnými a lákavými řešeními,“ uzavřel publicista s tím, že nás nakonec však svedou, nikoliv vedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…