Dobré zprávy: Agentura Moody's oceňuje škrty české vlády a chválí ji za odvahu

18.07.2012 11:01

Ratingová agentura Moody's ocenila odvahu české vlády, která se snaží vypořádat se s rostoucím zadlužením země i přes nepříznivý ekonomický vývoj. Agentura věří, že se krize v Evropě nebude šířit a Česko nebude poškozeno v očích investorů.

Dobré zprávy: Agentura Moody's oceňuje škrty české vlády a chválí ji za odvahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Mezinárodní agentura potvrdila rating České republiky na úrovni A1, která je vysoko v investičním pásmu. To svědčí o tom, že investice do tuzemských vládních dluhopisů je bezpečná a výkyvy mohou způsobit jen nenadálé vnější ekonomické změny. Informace přinesl zpravodajský server iHNed.cz.

Moody's dále uvádí, že domácí bankovní systém je v dobrém stavu, na trhu je prý dostatek likvidity a banky mají dostatek kapitálu.

Česko je bezpečný přístav investorů

"To vše Česku poskytuje stabilní polštář pro financování emitovaných dluhopisů, který ve svém důsledku srazí výši úroků u výpůjček, čímž se také sníží závislost české vlády na vnějším financování. Polštář zároveň ochrání Česko před výkyvy na finančních trzích. V tomto ohledu dojde ke snížení výnosů na českých dluhopisech a investoři budou dále Česko spatřovat jako bezpečný přístav," píše Moody´s ve své zprávě.

Největší pochvala agentury ale směřuje k odvaze vlády bojovat s fiskální nerovnováhou i přes to, že se hospodářský růst stále zpomaluje. Podle Moody's učinilo Česko důležitý krok ke stabilizaci veřejných financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…