Dohodli jsme se, že informace budeme podávat po vládě, ale já si troufnu... Novinář popíchl Válka a ten spustil

10.01.2022 15:50 | On-line

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se vydali na první oficiální návštěvu do krajů. Na tiskové konferenci pak kromě zhodnocení aktuální koronavirové situace zaznělo i téma pracovních karantén. Tiskovou konferenci přenášela ČT24.

Dohodli jsme se, že informace budeme podávat po vládě, ale já si troufnu... Novinář popíchl Válka a ten spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Dnešní den jsem strávil v několika moravských nemocnicích, viděl jsem několik typů zdravotnických zařízení, navštívil jsem nemocnici v Uherském Hradišti, což je vlastně velmi kvalitní nemocnice, řekněme, toho okresního formátu. Navštívil jsem také známou soukromou nemocnici tady v Brně a teď jsem navštívil jednu z největších nemocnic v České republice, FN Brno, na jejíž půdě teď jsme,“ začal úvodem Fiala, který si podle svých slov záměrně vybral pro svou cestu různé typy zdravotnických zařízení.

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
„Abych dal tak najevo, že naše vláda má zájem o zdravotnictví, sleduje velmi intenzivně snahu lékařů a všech zdravotníků a všech zaměstnanců našich nemocnic bojovat s nemocí covid-19, že všechny ty typy nemocnic, ať jsou to okresní, krajské nebo soukromé či státní, jsou hodny naší pozornosti, vážíme si jejich práce a chceme všechny ty typy zařízení rozvíjet. Všude jsem se zajímal o to, jakým způsobem nemocnice zvládly situaci s covidem a ten zápas s covidem, viděl jsem i různé typy oddělení, například v Uherském Hradišti jsem byl na gynekologicko-porodnickém oddělení, což je právě ten typ péče, která musí být poskytována v plné míře bez ohledu na to, jestli covid je, nebo není, a musí se té covidové situaci přizpůsobit. Tady ve fakultní nemocnici jsme zase navštívili kliniku ARO, tedy tu kliniku, která řeší ty nejvážnější případy, a tedy ty nejobtížnější situace, které covid pacientům přináší,“ dodal Fiala a poděkoval všem zdravotníkům a lékařům, kteří zápas s covidem svádějí.

Zdůraznil následně, jak je pro boj s covidem důležité očkování. „Protože ty nejvážnější případy jsou dnes právě ti, a ti, kteří jsou ohroženi na životě, jsou právě ti pacienti, kteří očkovaní nejsou. Kromě toho poděkování bych rád využil této příležitosti, abych vyzval všechny, aby se nechali očkovat, nechali se očkovat třetí dávkou, protože to je právě to, co nás může zachránit, co může zachránit jejich životy a zdraví – a pomoct nám všem také v tom, aby se naše zdravotnická zařízení nepřetížila. Já jsem se samozřejmě ve všech těch nemocnicích zajímal nejenom o covid, ale i o další aspekty práce našich lékařů a zdravotníků, o rozvojové plány těch nemocnic a myslím si, že mohu říct, že jsem si já i pan ministr odnesli spoustu cenných poznatků pro naši další práci a rozhodování,“ zmínil.

O tom, že návštěva byla velmi užitečná, hovořil i ministr Válek. „Dozvěděli jsme se řadu věcí takříkajíc z první dobré, měli jsme možnost mluvit se zdravotníky z různých typů zdravotnických zařízení a koneckonců to je nemocnice, ve které jsem ještě nedávno pracoval, tak to tady velmi dobře znám. A musím říct, že jsem byl překvapen, jak náročná ta práce na jednotkách intenzivní péče, na ARO je. Jak náročná je ta práce v tom kompletním oddělení, a byl jsem překvapen, že k dnešnímu dni tady máme hospitalizované pouze neočkované pacienty nebo pacienty, kteří mají závažné komorbidity, a nemáme tady nikoho, kdo by měl po třetí dávce,“ zdůraznil nutnost třetí dávky Válek.

Závěrem pak Válek hovořil o pracovních karanténách, neboť na ně padl dotaz z řad novinářů. „Říkal jsem, že všechny informace budeme podávat, tak jsme se jako vláda domluvili, po jednání vlády, nicméně troufnu si říct jednu z těch informací, protože jsme se tak s panem premiérem dohodli, která se týká škol. Můžu už dneska říct, že od 17. ve školách bude testování jednou týdně antigenním testem, který v případě pozitivity bude verifikován PCR testem, bude se to týkat všech žáků a všech zaměstnanců. A budou platit jinak stejná pravidla jako doposud,“ zmínil a hovořil následně o pětidenních karanténách a izolacích.

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25520 lidí
„Domníváme se, že je potřeba říct, že už je dost, aby byly testované děti a nebyli testovaní jejich rodiče, proto můžu říct, že stoprocentně od 17. bude testování antigenním testem všech zaměstnanců, jedno, v jakémkoliv zaměstnaneckém poměru,“ sdělil, že test bude proplácen z rezervních fondů pojišťoven v maximální výši 60 korun.

„Co se týče pracovní karantény, nezbytná je pracovní karanténa ve zdravotnictví, protože zdravotníci umějí dobře pracovat s pracovní karanténou. Nezbytná je v sociálních službách a nezbytná je samozřejmě ve všech zdravotnických provozech. Já bych chtěl, aby se to týkalo zdravotníků nejenom v lůžkových zařízeních, ale i na poliklinikách, praktických lékařů, prostě všech pracovníků ve zdravotnictví. I sanitářů, IT v těch nemocnicích,“ řekl Válek, že o tom, jak to bude v dalších segmentech, se diskutuje. V žádném případě podle jeho slov nedojde k ohrožení zdravotních služeb, vše je podle jeho slov správně načasováno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…