Dosazená šéfka totalitního ústavu: Zprávy jsou zkreslené, žádné čistky neděláme

10.09.2013 19:18

Pod vedením Pavly Foglové v Ústavu pro studium totalitních režimů probíhaly tzv. evaluace - to jest hodnocení projektů, které jsou v běhu. V úterním Interview Daniely Drtinové v České televizi se důrazně ohradila proti tomu, že by to byly jakési prověrky, které naše republika absolvovala např. po roce 1968. Popsala také, jak vidí svou roli ve vztahu k politikům. Své řekla i k Danielu Hermanovi.

Dosazená šéfka totalitního ústavu: Zprávy jsou zkreslené, žádné čistky neděláme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová, nově jmenovaná ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková a první náměstek ředitelky Zdeněk Hazdra promluvili k situaci v ÚSTR

Ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Foglová byla hostem úterního Interview Daniely Drtinové v České televizi. Podařilo se jí po pěti měsících ústav odpolitizovat, jak si to po nástupu do funkce přála? „Podle mého názoru se to úplně podařit ani nemůže. Ale mým úkolem je dosáhnout toho, aby jednotlivé politické tlaky neohrozily jeho fungování,“ poznamenala ředitelka.

Debata mezi historiky je vítána

Ve vysílání se pohoršovala nad tím, že v médiích čas od času proběhne nějaká neúplná či zkreslená zpráva a následně je na to zaměřena pozornost. Podle ředitelky přitom mnohem důležitější je, zda jsou členové ústavu odborně zdatní a na základě toho odvádějí kvalitní práci. To platí i o Janu Ratajovi, který v letech 1981 až 1990 působil v ústavu marxismu - leninismu. Foglová v tom ale nevidí problém, protože je to odborník na období fašismu, které období komunistického režimu předcházelo.  

„Ústav by se měl zabývat i tím, jakými metodami působily represivní složky na občany,“ poznamenala ředitelka s tím, že se nebrání další diskusi mezi historiky o vymezení doby totality a podobně. Připomněla také, že nejde jen o historiky působící v ÚSTRu, debata je zkrátka přínosná.  

Následně se velmi důrazně ohradila proti nařčením, že probíhající evaluace měly sloužit jako kádrovací prověrky. „Ostře odmítám, že bych dělala prověrky,“ zdůraznila opakovaně Foglová. Za zmínku stojí, že v evaluační komisi měl původně působit i výše zmíněný Jan Rataj. Později mezi hodnotiteli nebyl, protože údajně odjel na dovolenou. V pořadu také zaznělo, že by ústav měl projít tzv. velkými evaluacemi s mezinárodní účastí a pokud v nich ÚSTR uspěje, tak se jeho prestiž může zvýšit.

Trestní oznámení na Daniela Hermana

V závěru pořadu došlo také na otázku podání trestního oznámení na předchozího ředitele ústavu Daniela Hermana. Foglová o jeho podání uvažovala kvůli nesrovnalostem v hospodaření. Herman měl např. vyplácet finanční odměny před svým odchodem již v únoru, ačkoli by se odměny měly vyplácet až na konci roku za odvedenou práci. Trestní oznámení nakonec nepodala Foglová, ale radní ústavu. Toto trestní oznámení bylo policií odloženo.

Připomeňme, že v nadcházejících předčasných volbách bude Daniel Herman lídrem kandidátky KDU-ČSL v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…