FOTO Nefotit venku. A podepište, že se budete chovat slušně. U Okamury jsou přísní na novináře

06.10.2018 17:11

ParlamentníListy.cz navštívily po uzavření volebních místností v sobotu 6. října volební štáb hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD).

FOTO Nefotit venku. A podepište, že se budete chovat slušně. U Okamury jsou přísní na novináře
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tomio Okamura ve volebním štábu strany SPD

Politické hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) očekává výsledky komunálních a senátních voleb v prostorách hotelu Golf v pražském Motole. Novináři fungují v zostřeném režimu tak, jak je na konferencích SPD zvykem. Fotit a natáčet je povoleno pouze na vyhrazených místech. Akceptaci pravidel novináři stvrzují podpisem při vstupu do objektu. K členům hnutí tak novináři nemají přístup. Stejně tak bylo ParlamentnímListům.cz i tiskovou mluvčí hnutí SPD Dolenskou promptně naznačeno, abychom nefotili v prostoru před hotelem příchozí hosty.

Hodinu po začátku volebního štábu v 16 hodin je sečteno 18,6 procenta volebních okrsků s více než 54procentní volební účastí. Očekává se příchod předsedy hnutí Tomia Okamury. Čeká se i na příchod místřopředsedy hnutí Radima Fiala, který byl volit v Prostějově.  

Kdesi v zázemí lze tušit i přítomnost nestranického lídra kandidátky SPD v Praze, energetika Hynka Berana – v případě výraznějšího volebního úspěchu i adepta hnutí na post pražského primátora.

V 16.15 se novinářským salónkem nese informace, že na místo dorazil místopředseda SPD Fiala a kolem půl páté se už sálem nese, že dorazil i Okamura. Následné tiskové konference se pak Okamura účastní po boku Radima Fialy.

„My jsme postavili 209 kandidátů, abychom měli nějaké komunální zastupitele, protože fungujeme jen tři roky, neměli jsme ještě možnost ani jednou se zúčastnit komunálních voleb,“ sdělil Okamura s tím, že strana chce prosazovat svůj program i na komunální úrovni, tedy tam, kde postavili kandidátky SPD.

Jak zmínil, výsledky, kde strana kandidovala, ještě nejsou sečteny. Okamura se k nim odmítl vyjadřovat.

Co se týče Senátu je podle něj strana v nevýhodě. V senátních volbách jsou podle něj ve výhodě strany, které již v komunální politice byly a mají například své starosty. „Samozřejmě tady nás ta práce samozřejmě ještě čeká,“ uvedl.

Za dobrý výsledek v Praze by Okamura označil to, kdyby se straně podařilo překonat výsledek, kterého v Praze dosáhli v loňských volbách do Posanecké sněmovny. V Praze měla v loňských sněmovních volbách SPD nejmenší výsledek z celé ČR.  

Následně vystoupil Tomio Okamura v živém vstupu České televize. Za úspěch by označil, kdyby počty SPD byly v řádu stovek. Co se týče senátních voleb, Okamura v rozhovoru s reportérkou zmínil, že by za úspěch považoval postup jakéhokoliv kandidáta SPD do druhého kola senátních voleb.

V rozhovoru Okamura uvedl svůj úhel pohledu, že výhodou SPD je, že její řady nejsou zatíženy „minulými vazbami“ a „korupčními kauzami“.

Rovněž zopakoval i to, že letošní volby jsou na komunální úrovni pro SPD premiérou. Nejvíc úspěšní jsou podle něj nicméně nezávislí kandidáti.

„Realita v komunálních volbách je jiná, ty výsledky se musí číst jinak, než je tomu u sněmovních voleb,“ uvedl v rozhovoru s ČT Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…