Faltýnek prý diskriminuje Vinařskou asociaci

15.02.2016 16:01

Na úterní jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny odmítl jeho předseda Jan Faltýnek (ANO) pozvat zástupce Vinařské asociace. Asociace je přitom aktivní nevládní organizací, která se podílela na připomínkování novely zákona o vinařství. Místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděrič to pokládá za zcela neuvěřitelné.

Faltýnek prý diskriminuje Vinařskou asociaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Jednání zemědělského výboru o novele vinařského zákona se zúčastní například zástupci resortu zemědělství, financí, ale i Svaz vinařů, Vinařská unie či Sdružení obchodníků s vínem a vinoték. „Je s podivem až zarážející, že jako druzí největší nevládní připomínkovatelé jsme bráni jen jako nežádoucí. Byli jsme od počátku novelizace u komise pro boj s černým trhem s vínem, účastnili jsme se všech schůzek a poslali jsme, po Svazu vinařů, nejvíce připomínek ke stávající úpravě navrhovaného znění zákona, jež se nás bytostně dotýká. Mohlo by se zdát, že jsme byli pouze opomenuti, jenže situace je lehce odlišná. Na přímou žádost k pozvání nám bylo sděleno kategorické ne. O důvodech takového postoje se můžeme jen dohadovat, můžeme jej dávat do souvislosti s obecným postojem k opozici nebo třeba můžeme fabulovat o mocné lobby velkých vinařských firem,“ řekl PL Jiří Maděrič.

Skutečné důvody takového postoje zemědělského výboru Maděrič nezná. Sám opakovaně tvrdí, že Vinařská asociace tu není proto, že chce stále něco „bořit“, jak je jí podsouváno. „Vnímáme jako lež zprávu z roku 2013, která bez zdrojů popisuje černý trh na základě smyšlených a vykonstruovaných čísel. Veřejnost je zastrašována úniky na daních, nelegálními dovozy, které jsou popisovány jako 100% oficiální. Nezbývá než výplod postavený ze lží odsoudit. Pak je k nám jako nežádoucím přistupováno, a to ne pro naše znechucení manipulací, ale jako k antagonistům. Můžu jen spekulovat, že nepozvání způsobila dokonalá provázanost prezidenta Svazu vinařů, předsedy rady Vinařského fondu a některých členů hnutí ANO,“ doplňuje Maděrič.

K novele zákona o vinařství má Vinařská asociace celou řadu výhrad. Známé „čertovo kopýtko“ je podle Jiřího Maděriče skryto v nejméně patrných změnách. „Tím je třeba změna definice malého množství. To definuje, kdo je povinen vést vinařskou evidenci a podávat hlášení do registru vinic. Nově by v povinnosti byl každý, kdo prodá 1000 litrů sudového nebo 75 000 litrů vína v obalech pro spotřebitele. Dále je to povolení prodávat sudové víno jen výrobci/příjemci vína. Neboť v ten moment je jednoduší si víno nechat přivézt ze zahraničí a čekat 10 dnů ve vinotéce než se stát výrobcem. Není o co stát, výrobci mají mnohem víc povinností, nehledě na smluvní vztahy malých vinařů a vinotékařů, kteří budou muset podstoupit martyrium s doklady,“ tvrdí pro PL Maděrič.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…