Finance obcí a krajů jsou ve skvělém stavu, pochvaluje si ministryně Schillerová

22.08.2021 6:30

Obce a kraje hospodařily za první pololetí s přebytkem 51,8 miliardy korun. To je o 30,4 miliardy korun více než ve stejném období loni.

Finance obcí a krajů jsou ve skvělém stavu, pochvaluje si ministryně Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Celkové konsolidované příjmy dosáhly 352,5 miliardy a výdaje 300,7 miliardy Kč. Kladné saldo ovlivnily transfery krajům z rozpočtu Ministerstva školství na přímé náklady na vzdělávání. Oznámilo to dnes Ministerstvo financí.

Po očištění celkových příjmů a výdajů krajů a obcí o přímé náklady na vzdělávání celkové příjmy činí 246,1 miliardy korun a výdaje 218,1 miliardy. Saldo hospodaření tak dosáhlo 28 miliard korun. Transfery ke konci června již druhý rok po sobě převýšily daňové příjmy, a to zejména z důvodu stále rostoucích transferů ze státního rozpočtu na přímé náklady na vzdělávání. V roce 2021 kraje a obce prozatím obdržely příspěvek ke zmírnění dopadů zákona o kompenzačním bonusu 835,4 milionu Kč.

„Finance samospráv jsou ve skvělé kondici. Za první půlrok 2021 hlásí rekordní přebytek hospodaření a stavy na bankovních účtech. Kraje mají přebytek 26,1 miliardy korun a obce 25 miliard korun. Na bankovních účtech mají samosprávy už více než 305 miliard,“ uvedla na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Kraje hospodařily s celkovými příjmy 172 miliard Kč a výdaji 145,9 miliardy a dosáhly kladného salda 26,1 miliardy korun. V porovnání s předešlým rokem vzrostly příjmy o 20,9 miliardy a výdaje o 7,5 miliardy korun. Daňové příjmy vzrostly navzdory koronavirové pandemii o 14,5 procenta, tedy o 4,5 miliardy Kč, a přesáhly tak i příjmy za pololetí roku 2019. Na tomto výsledku se především podílel růst daní z příjmů právnických osob a růst daně z přidané hodnoty.

Obce hospodařily s rostoucími příjmy o 10,5 procenta na 183,8 miliardy a výdaji o 0,6 procenta na 158,8 miliardy korun a dosáhly kladného salda 25 miliard. Daňové příjmy vzrostly o 11 procent, tedy o 11,9 miliardy korun. Celkový objem transferů přijatých do rozpočtů obcí stoupl o tři miliardy na 42,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…