Hackeři před útokem na zpravodajské servery varovali. Máme důkaz

05.03.2013 14:13

UVNITŘ VIDEO České zpravodajské servery čelily během pondělního a úterního dne útokům hackerů. Ti zaútočili i na portál Seznam.cz. Zda za útokem stojí organizovaní hackeři, zůstane zřejmě tajemstvím, hackeři, hlásící se k české odnoži hnutí Anonymous se podle některých médií od akce distancovali. Přesto již minulý týden ParlamentníListy.cz zaznamenaly na serveru Youtube video, které o podobném útoku informovalo.

Hackeři před útokem na zpravodajské servery varovali. Máme důkaz
Foto: Facebook
Popisek: Plakát hackerské skupiny Anonymous, umístěný na Facebooku

A vše je zpracováno tak, jakoby to bylo dílo právě Anonymous. Ti tak paradoxně možná doplácejí na svoji vlastní podstatu – anonymitu. Nelze si totiž ověřit, co spadá do „jejich programu“. U žádné konkrétní osoby nelze zjistit, zda video s jejich znaky je jen pokusem, jak dosáhnout svého cíle – který může být jakýkoli. Už v minulosti se stalo, že české Anonymous poškodilo video, které avízovalo útok na stránky české vlády. Ti pak zprávu dementovali a požádali provozovatele Youtube, aby video stáhl.

Právě proto z jejich aktuálnío videa, které se dá pokládat za „pravé“, zaznívá, že je třeba vždy samostatně uvažovat, hledat informace z různých zdrojů, a až poté si vytvářet vlastní názor – nenechat si ho vnutit.

Vyjádření českých Anonymous na Facebooku nejsou jednoznačná

O tom, že s prací médií však hackeři nejsou vždy spokojení, je zřetelné. I proto se včera na facebookovém profilu českých Anonymous objevilo nejprve následující vyjádření:

"Média, která objektivně neinformují o událostech doma i v zahraničí, si nezaslouží fungovat, protože pak plní pouze funkci hlásné trouby daného režimu. Někoho patrně napadlo trochu kopnout do českého internetového zpravodajství. Snad se novináři vzpamatují a začnou psát o věcech, na kterých skutečně záleží. Třeba o tom, že v Americe bude povoleno využití dronů k bezpečnostním účelům bez jakéhokoliv omezení. Nebo o šmírovacích tendencích EU. Nebo o nepřetržitých atacích Izraele na Palestinu. Nebo o Bahrajnu, kde bylo nošení masky Guye Fawkese postaveno mimo zákon. Témat je hodně, takže novináři - nebuďte konformní, provinční a zbabělí. Jen a pouze novinář, který dělá svou práci, může pomoci šířit podstatné zprávy, které se tak mohou dostat k masám."

To později doplnil však na stejném profilu jiný diskutující, hlásící se k myšlenkám tohoto hnutí. A potvrdil tak, že je třeba brát v potaz individualitu každého, včetně jeho myšlení.

"Dnešek je plný zmatků, proto do celého toho chaotického požáru přilejeme ještě trochu oleje: DDoS na online verze českých médií byl přijat kontroverzně i v komunitě českých Anonů. Je tedy potřeba uvést na pravou míru reakci Anonymous, která byla samotnými Anony vnímána rozporuplně. Je potřeba si uvědomit, že Anonymous nejsou jednotným kolektivem, na různá témata mají různé názory a jsou i připraveni reagovat různě. Anonymous nevyhrožují médiím, na druhou stranu, neschopnost a zaujatost českých mainstreamových médiích informovat o podstatných domacích a světových událostech je nepochybně důvodem, proč na ně dnes byl veden tak masivní útok. Když se média snaží udržovat občany v nevědomosti místo toho, aby jim přinášela důležité informace tak potřebné pro život v 21. století, je jasné, že někomu pak rupnou nervy a do médií se pustí. Snad to poslouží k zamyšlení těm několika svědomitým novinářům, kteří se v naší zemi ještě najdou."

Výpadek serverů možná bude řešit policie

A koho útok postihl? Problémy měly například iDNES.cz, Novinky.cz., iHNed.cz nebo Lidovky.cz. Už během dne se pozornost hackerů přesunula i k jiným médiím. Výpadek pak postihl například server E15.cz. Některá z postižených médií proto zvažují, že se v této souvislosti obrátí na policii.

Portál Seznam.cz napadli hackeři v úterý dopoledne, kdy jeho internetové stránky částečně nefungovaly (např. email apod.). Údajně se jedná o stejný typ útoku, který ochromil v pondělí české zpravodajské servery.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…