Halík je největší český intelektuál dneška. Snaží se o porozumění, píše miliardář Sekyra, kterému pokřtil obě děti

04.06.2018 9:30

Člen akademického sboru Oxfordské univerzity Luděk Sekyra se ve svém sloupku pro Lidové noviny vyjádřil k sedmdesátým narozeninám kněze Tomáše Halíka. „Aneb co dělat, abychom mohli tvrdit, že jsme pochopili jubilantovo poselství,“ podotkl Sekyra.

Halík je největší český intelektuál dneška. Snaží se o porozumění, píše miliardář Sekyra, kterému pokřtil obě děti
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

„S Tomášem Halíkem mě pojí společný zájem o morální filozofii a křesťanskou etiku, ale i spolupráce v našem univerzitním centru zaměřeném na filozofii, etiku a náboženství, jakož i zážitky z Oxfordu, Harvardu i z dlouhých diskusí v poklidném kampusu americké univerzity Notre Dame, kde v posledních letech ‚pije samotu‘ a pracuje na svých knihách. Kromě toho pokřtil obě mé děti,“ zahájil svůj komentář Sekyra. 

Halíkovým základním životním postojem je podle jeho slov otevřenost vůči bytostnému náboženskofilozofickému i společenskému dialogu, který je mnohavrstevný, avšak založený na nosné mezilidské rovině, na snaze o porozumění.

„Specificky halíkovské je to neustálé kladení si otázek a hledání odpovědí, přičemž otázky jsou mnohdy důležitější než odpovědi. Některé jsou dokonce tak dobré, že je škoda kazit je odpověďmi. Zásadní roli pak hraje respekt k stanovisku protistrany, naše schopnost podívat se na věc očima toho druhého, neboť jen tak vzniká skutečná myšlenková konverzace,“ sdělil Sekyra s tím, že od této dialogické úrovně je neoddělitelný jeho vztah k realitě a ke světu.„Je to vztah k velkým, ale i k malým věcem, k tomu, co nás trápí i hřeje. Ve víře se snaží objevit novou skutečnost, svět jako vyprávění o lidských záležitostech, jako příběh bez jasného vítěze, jako tichý rozhovor s Bohem, sdělil dále“ Sekyra.

„Tím se dostáváme k nejautentičtější dimenzi Halíkova dialogu a tou je vztah k tomu, jehož identitu neznáme, přestože je všude kolem nás, k Bohu jako k tomu, co nás přesahuje, co překračuje běžné hranice lidského života,“ dodal Sekyra. 

„Halíkův apel ve veřejném prostoru v sekulární společnosti je především morálním apelem. Mně osobně pomohl dospět k přesvědčení, o němž jsem dlouho přemýšlel, že se nemohu ztotožnit se široce přijímaným konceptem morální neutrality svobody, ač jej zastává i řada vlivných liberálních myslitelů. Svoboda, spravedlnosti a reciprocita jsou principy, které mají vždy hodnotové kořeny, vyrůstají z morální autonomie, bez níž žádný postoj není autentický a nemůže mít univerzální relevanci,“ dodal Sekyra závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…