Hamáček pomalu odstavuje Pocheho: Jsme otevřeni všem alternativám

30.06.2018 7:58

Jan Hamáček couvá už i od jmenování Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí. Strana je prý připravena jednat o všech alternativách, včetně možnosti, že by se ministrem zahraničí stal někdo jiný než Poche.

Hamáček pomalu odstavuje Pocheho: Jsme otevřeni všem alternativám
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Sociální demokracie před pár týdny trvala na tom, aby se převolilo vedení Poslanecké sněmovny a aby z důležitých orgánů zmizeli zástupci SPD Tomia Okamury. Nic takového se však zatím nestalo. Ještě nedávno ČSSD trvala také na tom, že europoslanec Miroslav Poche musí být ministrem zahraničí. Podle informací deníku Právo je však už všechno jinak.

„Nechci žádnou alternativu vylučovat. Jsme v situaci, kterou jsme nezavinili, je to rozhodnutí prezidenta. Jsme připraveni jednat,“ prozradil Hamáček deníku. Zdůraznil také, že zahraničí nebude řídit Miroslav Poche, ale on jako ministr. Po krátkou dobu bude prý schopen řídit jak vnitro, tak zahraničí. Zvlášť když se některé agendy těchto resortů překrývají – např. migrace.

„Budu se snažit svou pozornost férově rozdělit. Požádal jsem jednotlivé sekce obou resortů, aby mi připravily výhled priorit na příští měsíce. Je tam celá řada věcí, které znamenají zahraniční cesty a jednání s partnery. Zkusíme to nakombinovat, abychom to pokryli. Je možné v rámci jedné cesty vyřešit agendu obou resortů,“ slíbil Hamáček.

Zahraniční politiku České republiky chce předseda ČSSD konzultovat i s prezidentem Zemanem, protože za směřování sice odpovídá vláda, ale český prezident vždy byl významným aktérem zahraniční politiky. Na vnitru se chce postarat o to, aby pobočky pošty fungovaly v co nejširší síti. „Chci, aby byla zachována dostupnost pošty i na menších obcích, a mým cílem je i to, aby pošta dělala, co má. Tedy aby se zabývala doručováním dopisů a zásilek, ne prodejem omalovánek či losů,“ uvedl Hamáček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…